Gneča na bencinskih črpalkah pred podražitvijo marca letos. Foto: EPA
Gneča na bencinskih črpalkah pred podražitvijo marca letos. Foto: EPA

Cena bencina zunaj avtocest bo tudi naslednjih 14 dni 13,50 kune (1,79 evra) za liter, dizla pa 13,08 kune (1,74 evra) za liter.

Spremenila se ne bo niti cena pogonskih goriv na avtocestah, kjer je cena bencina 14,57 kune (1,93 evra) za liter, dizla pa 14,06 kune (1,87 evra) za liter.

Manjši distributerji napovedujejo protestno zaprtje črpalk

Vlada je omejila tudi veleprodajne cene goriva, ki ne smejo biti višje od končne drobnoprodajne cene zunaj avtocest, s čimer naj bi zaščitila manjše distributerje.

Manjši distributerji so medtem razočarani nad ponovno omejitvijo cene. Napovedali so protestno zaprtje črpalk, ki bi se po neuradnih informacijah lahko začelo v sredo ali četrtek, poroča index.hr.

Na Hrvaškem obratuje okoli 150 manjših distributerjev goriva, ki predstavljajo skupno okoli 20 odstotkov trga, je poročala regionalna televizija N1.

Hrvaška vlada cene zamrznila pred dvema tednoma

Zadnje ukrepe za zajezitev cen pogonskih goriv je hrvaška vlada sicer sprejela pred dvema tednoma, ko je zamrznila cene na bencinskih postajah zunaj avtocest.

Pred štirimi tedni je sicer že drugič znižala trošarine in trgovsko maržo na dizelsko in bencinsko gorivo. Prvič je trošarine in trgovsko maržo znižala v začetku marca.

Če na Hrvaškem danes ne bi sprejeli novih ukrepov za zajezitev cen pogonskih goriv, bi cena bencina in dizla jutri po napovedih strokovnjakov znašala najmanj 16 kun (2,12 evra).