Foto: EPA
Foto: EPA

Cene bodo sproščene od torka, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po oceni premierja Andreja Plenkovića je vlada glede rasti cen energentov pred mesecem in pol reagirala pravočasno, z omejitvijo cen pa je preprečila prevelik šok pa kupce in gospodarstvo.

"Ocenjujem, da je bila ta začasna uredba odlična poteza. Nekaj držav je sledilo našemu zgledu. Glede na načela prostega trga in spremenjene okoliščine uredbo odpravljamo," je dejal Plenković, ki se mu zdi pomembno, "da se državljani zavedajo, da vlada lahko ponovno poseže po takšnem mehanizmu".

Glede na to, da je po sprejetju uredbe in njenih dopolnitev na svetovnem trgu padla vrednost nafte in naftnih derivatov, je treba njeno veljavnost odpraviti, da bi lahko trgovci spet prosto oblikovali cene, je po današnji seji vlade dejal hrvaški minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Tomislav Ćorić.

Minister je poudaril, da so se razmere na domačem trgu stabilizirale, prav tako pričakovanja končnih kupcev. "Uredba je dosegla namen," je sklenil. Ćorić upa, da podobnih situacij ne bo več, če pa bodo, se bo vlada po njegovih besedah nanje spet odzvala.