Menjalni tečaj naj bi bil 7,53 kune za evro. Foto: Reuters
Menjalni tečaj naj bi bil 7,53 kune za evro. Foto: Reuters

Hrvaška je v evropski tečajni mehanizem vstopila pred dobrim letom dni, do uvedbe evra pa jo čaka še kopica reform na področju preprečevanja pranja denarja, poslovnega okolja, upravljanja v javnem sektorju in pravosodju, zajeziti pa mora tudi inflacijo.

Hrvaška narodna banka bo prihodnji mesec začela tehnične priprave za kovanje t. i. hrvaškega evra do konca tega leta, najprej pa morajo izbrati grafične rešitve za pet nacionalnih motivov, ki bodo na hrvaških evrskih kovancih. Če bo šlo vse po maslu, hrvaška računa na zeleno luč Evropske komisije prihodnje poletje.

"Potem pa bomo takoj začeli prikazovati cene tako v evrih kot v kunah," pojasnjuje guverner Hrvaške narodne banke Boris Vujčić, ki kot najverjetnejši tečaj za menjavo omenja 7,53 kune za evro.

"Podpora uvedbi evra na Hrvaškem raste, trenutno novo valuto podpira 61 odstotkov državljanov, le 19 odstotkov tej ideji jasno nasprotuje," je dodal Vujčić.

Med nasprotniki so tudi hrvaški Suverenisti, njihov predsednik Hrvoje Zekanović napoveduje, da bodo že oktobra začeli z referendumsko pobudo, s katero bi nasprotovali uvedbi evra, češ da bi Hrvaška s tem izgubila del svoje suverenosti.

Hrvaški premier Andrej Plenković je takšno idejo gladko zavrnil.