Še eno področje nesoglasij med Slovenijo in Hrvaško. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Še eno področje nesoglasij med Slovenijo in Hrvaško. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

da je bil celoten hrvaški postopek glede terana "popolnoma transparenten".
"Resnično ne želimo komentirati obtožb slovenske strani, ker je Hrvaška v celotnem postopku ravnala popolnoma transparentno in je svoja stališča osnovala na velikem številu zgodovinskih, strokovnih in znanstvenih dokazov, ki gredo nedvomno v prid legitimni pravici hrvaških pridelovalcev vina, da proizvajajo in prodajo vino ob označbi sorte teran znotraj zaščitene označbe porekla - Hrvatska Istra, v skladu z obstoječimi pravili Evropske unije," so za Slovensko tiskovno agencijo zapisali na hrvaškem kmetijskem ministrstvu.
Predsednik civilne iniciative za zaščito terana Marjan Colja je namreč po torkovem srečanju s komisarjem Hoganom dejal, da so komisarja seznanili z informacijo o ponarejenem pravilniku o izvornih sortah Hrvaške.

Kot so dodali na hrvaškem ministrstvu, je delegirani akt Evropske komisije v običajnem postopku sprejemanja, po katerem bo objavljen v uradnem listu EU-ja. Hrvaški bo dovolil odstopanje od prepovedi uporabe naziva teran.

"Upamo, da se bo to zgodilo čim prej, da bi hrvaški proizvajalci dobili potrebno pravno varnost za nadaljevanje proizvodnje in trženja našega vina, kot je bilo tudi v desetletjih do zdaj," so še odgovorili.

Podrobnosti postopka
Komisija je pripravila delegirani akt konec prejšnjega meseca kot izjemo za hrvaške vinarje. Med drugim so navedli, da se bo ime sorte grozdja teran lahko uporabljalo izključno za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra pod pogoji, da bosta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju ter da bo napis teran manjši od napisa Hrvatska Istra.

Evropska komisija načrtuje, da bi delegirani akt začel veljati do 30. junija letos. Ko komisija konča postopke za sprejetje akta, imata Svet EU-ja, v okviru katerega odločajo članice, in Evropski parlament dva meseca časa, da mu nasprotujeta.

Slovenija nasprotuje izjemi za hrvaške vinarje in je napovedala, da bo v primeru sprejetja delegiranega akta komisijo tožila na Sodišču EU-ja.