Minister za infrastrukuro Vrtovec je ob izdaji energetskega dovoljenja za gradnjo JEK 2 dejak, da še ne gre za dokončno odločitev o tej investiciji, pač pa za prvi korak, da se postopki lahko začnejo. Foto: BoBo
Minister za infrastrukuro Vrtovec je ob izdaji energetskega dovoljenja za gradnjo JEK 2 dejak, da še ne gre za dokončno odločitev o tej investiciji, pač pa za prvi korak, da se postopki lahko začnejo. Foto: BoBo

Hrvaška še ni uradno obveščena o slovenskih načrtih za postavitev novega bloka jedrske elektrarne v Krškem. "Ko bodo zadeve formalizirane, nas zanima financiranje izgradnje drugega bloka v skladu z našimi možnostmi in tudi nabava elektrike," je povedal Ćorić na današnji novinarski konferenci v Zagrebu, na kateri je govoril predvsem o neformalnem srečanju ministrov za okolje držav članic EU-ja, ki je o novem podnebno-energetskem zakonodajnem paketu potekal v Sloveniji.

O tem se je v torek ob robu srečanja na Brdu pri Kranju pogovarjal tudi s slovenskim ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom, ki je, kot je dejal Ćorić, ocenil, da bo projekt izgradnje drugega bloka potekal več let. Projekt za zdaj ni tema uradnih pogovorov med Ljubljano in Zagrebom, osebno pa pogovorom ne nasprotuje, je dejal Ćorić in dodal, da je vprašanje slovenske politične odločitve, ali bo Hrvaško zanimalo sodelovanje pri financiranju izgradnje novega bloka.

"Če jo bodo sprejeli, pričakujem, da bodo sodelovanje najprej ponudili svojim dolgoletnim hrvaškim partnerjem v Nuklearni elektrarni Krško," je dejal. Hkrati je ocenil, da ne slovenska družba Gen energija ne Hrvaško elektrogospodarstvo (HEP), ki sta partnerja v jedrski elektrarni v Krškem, nista zmožna sama financirati več milijard evrov vrednega novega bloka brez dodatnih finančnih aranžmajev, kot so posojila.

Ćorić je spomnil, da Hrvaška z elektriko iz krške jedrske elektrarne pokriva deset odstotkov svojih potreb po električni energiji, odvisno od hidroloških razmer pa je od 30 do 45 odstotkov uvozi. Hrvaške potrebe po elektriki bodo še večje v prihodnjih letih, ker država počasi opušča uporabo fosilnih goriv. Jedrske elektrarne so stabilen vir elektrike, je še dejal.

Avstrijska okoljska ministrica izrazila "velike pomisleke Avstrije"

Drugačni odzivi medtem prihajajo iz Avstrije. Potem ko je Slovenija z izdajo energetskega dovoljenja storila prvi korak k postavitvi drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem, je avstrijska ministrica za okolje Leonore Gewessler glede teh načrtov vnovič izrazila "velike pomisleke Avstrije". Ob robu neformalnega srečanja ministrov za okolje na Brdu pri Kranju slovenskega kolega Andreja Vizjaka med drugim pozvala, naj se potresna ogroženost lokacije ponovno preveri s strani mednarodnih strokovnjakov.

Jedrska energija po besedah Gewesslerjeve na splošno "ni varna" in predstavlja "ogromna tveganja". Ta so še toliko večja, če jedrske elektrarne stojijo na potresno ogroženih območjih. Nuklearna elektrarna Krško stoji na takšnem območju in je tako "še posebej tvegan" jedrski objekt v bližini avstrijske meje, je po poročanju agencije APA poudarila avstrijska okoljska ministrica.

Tako podaljšanje življenjske dobe obstoječega bloka krške jedrske elektrarne, ki stoji približno 100 kilometrov od meje z Avstrijo, kot tudi načrtovani drugi blok po njenem mnenju predstavljata "tveganje za ljudi v Avstriji". "Te pomisleke sem odločno sporočila svojemu slovenskemu kolegu in pričakujem, da se jih bo vzelo resno. Prihodnost oskrbe z energijo pripada obnovljivim virom – in v Avstriji dokazujemo, da je to mogoče. Resnična zaščita podnebja nam bo namreč uspela le brez zastarelih visoko tveganih tehnologij," je dejala.

Zaskrbljeni so tudi pri socialdemokratih SPÖ, kjer so avstrijsko vlado v torek pozvali, naj "aktivno posreduje ter jasno in odločno nastopi proti širitvi jedrske energije v Evropi". Od ministrice pričakuje "intenzivna prizadevanja" na evropski ravni.

Minister Vizjak pozdravil izdajo energetskega dovoljenja

Da je ministrstvo za infrastrukturo družbi Gen energija izdalo energetsko dovoljenje za drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec sporočil v ponedeljek. Poudaril je, da še ne gre za dokončno odločitev o tej investiciji, pač pa za prvi korak, da se postopki lahko začnejo. Kakšna bi lahko bila cena in kdaj bi blok začel obratovati, še ni znano, prav tako ni določena finančna konstrukcija. Glede slednje minister ni izključil morebitnega sodelovanja drugih držav oz. investitorjev.

Okoljski minister Andrej Vizjak je na torkovi novinarski konferenci po neformalnem srečanju okoljskih ministrov izdajo energetskega dovoljenja pozdravil, saj brez tega vira energije ne vidi možnosti razogljičenja in doseganja ciljev, kot je zanesljivost oskrbe. Obenem se je treba zavedati, da je Slovenija v postopku opuščanja premoga, življenjska doba trenutnega bloka pa se izteka, je še dejal.