Predviden videz. Foto: GEN Energija
Predviden videz. Foto: GEN Energija

Slovenija je na prelomnici svoje poti proti doseganju okoljskih, podnebnih in energetskih ciljev. Če želi postati podnebno nevtralna, pa tudi energetsko neodvisna država ‒ ob vse večji porabi električne energije ‒ mora sprejeti nekaj zahtevnih odločitev, je na novinarski konferenci dejal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Veliko stavimo na obnovljive vire, in to je dobro, a ti so premalo. Potrebujemo dodatne in stabilne alternative. Zato je ministrstvo za infrastrukturo izdalo energetsko dovoljenje za drugi blok Jedrske elektrarne Krško. Vrtovec je poudaril, da to ni dokončna odločitev o projektu. To je odločba, na podlagi katere lahko družba Gen Energija začne vse druge upravne postopke in pripravo dokumentacije, kar je nujna podlaga za kasnejšo dokončno odločitev in tudi preverjanje družbenega soglasja o načrtu, je izjavil.

Sorodna novica Vlada želi Nek 2. Med izzivi tudi pomanjkanje strokovnjakov.

Energetsko dovoljenje je podeljeno za elektrarno s tlačnim lahkovodnim tipom reaktorja. Letna proizvodnja električne energije bo 8.800 gigavatnih ur, skupna električna moč na pragu 1100 megavatov (10-odstotna toleranca), predvidena doba obratovanja pa 60 let. Gorivo bo uranov oksid. Izkoristek bo 35-odstoten.

Elektrarna bo torej varna, zanesljiva, CO2-nevtralna, bo jedrska elektrarna tretje generacije z najvišjimi standardi, bo fleksibilna in se bo sproti prilagajala razmeram v energetskem sistemu, upravljali pa jo bodo strokovnjaki, ki so med najboljšimi na svetu, je napovedal Vrtovec.

O časovnici Vrtovec ni želel govoriti, saj je na poti preveč neznank, še posebej pri umeščanju v prostor. Na novinarsko vprašanje o referendumu pa je dejal, da če se bodo volivci želeli o tem izrekati, ni nobenega problema. Je pa to za zdaj odločba ministrstva, in ne zakon, zato bi bilo referendumsko odločanje na tej točki prezgodnje.

Šola iz projekta TEŠ 6 je bila predraga, zato bodo v postopkih zagotavljali popolno preglednost in tudi odgovornost za sprejete odločitve, je zagotovil pristojni minister.

Jedrski energiji v Sloveniji sicer nasprotujeta Avstrija ter italijanska Furlanija - Julijska krajina. Ta stališča so znana, nobeno presenečenje, Slovenija pa je sama odgovorna za svoj energetski sistem, je poudaril Vrtovec, ki si po ugasnitvi TEŠ-a 6 in prvega bloka jedrske elektrarne ne želi, da bi bila Slovenija odvisna od uvoza energije, ki povrhu ne bo nujno ravno zelena.

Energetsko dovoljenje za drugi blok

Gen energija želi graditi z lastnimi sredstvi

Sorodna novica Iztok Tiselj: Za NEK 2 bi morali najprej na referendum

Zakaj pa so se odločili za tretjo ‒ in ne četrto generacijo? Cilj je izbrati najnovejše tehnologije, ki so na voljo na trgu in so obenem v praksi preizkušene, je navedel direktor Gen energije Martin Novšak. Glavno merilo je bilo najvišja stopnja varnosti, je poudaril.

Gen energija namerava investicijo kriti iz lastnih sredstev, obveznic in posojil, in to brez proračunskega denarja, je napovedal Novšak. Če bo seveda Evropa spoznala potencial jedrske energije, da pripomore k okoljskemu preobratu, in želela primakniti nekaj evrov, pomoč sprejmejo, a cilj je blok zgraditi iz lastnega denarja, in to čim prej, je poudaril.

Sorodna novica DZ potrdil resolucijo o podnebni strategiji z dopolnilom o jedrski energiji

Od 5 do 6 milijard evrov

Zdaj se lahko začne umeščanje v prostor, med drugim mora biti sprejet nov državni prostorski načrt. Umeščanje v prostor naj bi trajalo pet let. Gradnja naj bi trajala do deset let. Naložba naj bi stala šest milijard evrov, so še pred novinarsko konferenco pisali mediji.

Država skladno s sveže sprejeto resolucijo o dolgoročni podnebni strategiji Slovenije 2050 (povezava desno) načrtuje dolgoročno uporabo jedrske energije. S tem želi do leta 2050 doseči podnebno nevtralnost oziroma neto ničelne emisije.

Obstoječemu bloku jedrske elektrarne se "življenjska" doba izteče čez dve leti, tečejo pa postopki za podaljšanje do leta 2043.

Video: Posnetek novinarske konference