Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ameriško finančno ministrstvo, Zvezne rezerve in Zvezna agencija za zavarovanje vlog (FDIC) so v izjavi sporočili, da bodo vsi varčevalci v celoti zaščiteni in da noben davkoplačevalec ne bo nosil posledic zaradi propada banke, poroča BBC. "Ameriški bančni sistem ostaja stabilen in na trdnih temeljih, v veliki meri zaradi reform, ki so bile uvedene po finančni krizi in ki zagotavljajo večjo varnost za bančno industrijo," so sporočili v skupni izjavi. "Reforme skupaj z današnjimi dejanji so dokaz naše zaveze, da naredimo potrebne korake za zagotovitev varnosti prihrankov varčevalcev."

Sorodna novica Propad SVB-ja: strel v koleno, ki pa ne pomeni sistemskega tveganja

Kalifornijski regulatorji so SVB Financial, ki je imela 6000 zaposlenih, zaprli v petek zaradi neustrezne likvidnosti in plačilne nesposobnosti, ker pa je bila banka ključni posojilodajalec tehnološki industriji, se je sprožil nemir med številnimi tehnološkimi zagonskimi podjetji. Kot smo poročali, se je banka zaradi izgub, ki so bile v veliki meri posledica prevelike izpostavljenosti do ameriških zakladnih menic (te so kupovali po visokih cenah v obdobju nizkih obrestnih mer) želela dokapitalizirati z 2,25 milijarde dolarjev. To je bil strel v koleno, saj je novica sprožila nesluteno paniko.

Regulatorji so zaprli tudi Signature Bank of New York, ki je po SVB-ju veljala za najranljivejšo institucijo.

Zvezna vlada je sporočila, da jamči za vse vloge v obeh bankah, tudi tiste nad 250.000 dolarjev. Zvezna agencija za zavarovanje vlog (FDIC) namreč jamči samo za vloge do 250.000 dolarjev. Po podatkih FDIC-a je bilo od konca leta 2022 nezavarovanih približno 89 odstotkov vlog v Silicon Valley Bank.

"SVB je poznala podjetniško skupnost," je za AFP povedal profesor na Univerzi v Stanfordu in ustanovitelj več zagonskih podjetij Joseph DeSimone. "Pomagali so nam pri zaposlovanju ljudi, pri zagotavljanju jamstev, dajali so finančne nasvete novim vodstvenim delavcem ... Zato je njihov propad resnična izguba," je dejal. Gre za največji propad kakšne ameriške banke po banki Washington Mutual septembra 2008.

Olajšan dostop do posojil v krizah

Da bi ohranili zaupanje, so regulatorni organi razkrili tudi nov način, na katerega lahko banke dostopajo do izrednih sredstev. Zvezne rezerve so sporočile, da bodo v okviru novega programa za financiranje bank (Bank Term Funding Program) olajšale bankam dostop do posojil v kriznih trenutkih. Ameriški predsednik Joe Biden je državljanom dejal, da "naj zaupajo bankam, da bodo njihovi prihranki tam, kjer morajo biti". Ob tem je dejal, da bo kaznoval krivce za to "godljo", in napovedal, da bo imel danes o tem in o ukrepih za zaščito zgodovinskega gospodarskega okrevanja govor.

"Ministrica za finance in direktor Nacionalnega ekonomskega sveta sta konec tedna po mojih navodilih vestno sodelovala z bančnimi regulatorji pri reševanju težav v bankah Silicon Valley Bank in Signature Bank. Zadovoljen sem, da sta hitro dosegla rešitev, ki ščiti ameriške delavce in mala podjetja ter ohranja varnost našega finančnega sistema. Rešitev tudi zagotavlja, da davkoplačevalski denar ni ogrožen," je sporočil Biden. "Američani in ameriška podjetja lahko zaupajo, da bodo njihove bančne vloge na voljo, ko jih bodo potrebovali. Trdno sem odločen, da bodo odgovorni za to godljo v celoti odgovarjali in da si bomo še naprej prizadevali za okrepitev nadzora in regulacije večjih bank, da se nam to ne bi več zgodilo. Jutri zjutraj bom imel govor o tem, kako bomo ohranili odporen bančni sistem, da bi zaščitili naše zgodovinsko okrevanje gospodarstva," je v nedeljo zvečer sporočil Biden.

Sorodna novica Padec SVB-ja največji propad ameriške banke po letu 2008

Ameriška finančna ministrica Janet Yellen je v nedeljo povedala, da se želijo izogniti širjenju posledic propada SVB Financial na druge finančne ustanove, a ne z morebitno državno sanacijo banke. "Želimo preprečiti, da težave, ki obstajajo v eni banki, ne povzročijo okužbe na drugih, ki so zdrave," je dejala v pogovoru za televizijo CBS.

Da bi preprečil ponovitev v kakšni drugi banki, je Fed sporočil, da bo bankam ponudil posojila do enega leta v zameno za ameriške državne obveznice in vrednostne papirje, zavarovane s hipoteko, katerih vrednost je padla. Banke, ki bodo najele posojila, bodo od Feda dobile prvotno vrednost dolga. Tako kot v času pandemije bo finančno ministrstvo zagotovilo 25 milijard dolarjev kreditnega zavarovanja, da bi zavarovalo izgube bank. To bi moralo bankam pomagati, da bi v primeru potrebe zlahka prišle do gotovine.

Vlagatelji so si oddahnili

Vlagatelji na Wall Streetu so si nemudoma oddahnili, ker je vlada posredovala. Terminske pogodbe za Dow Jones so se pozno v nedeljo zvišale za skoraj 300 točk ali 0,9 odstotka. Terminski pogodbi za S&P 500 in Nasdaq sta bili višji za 1,3 odstotka. Borze so v četrtek in petek padle za več kot tri odstotke, saj so se vlagatelji bali novih propadov bank in sistemskega tveganja za tehnološki sektor.

HSBC na pomoč

Ker ima SVB hčerinsko družbo v Veliki Britaniji, je britanski premier Rishi Sunak v nedeljo sporočil, da bosta s finančnim ministrom Jeremyjem Huntom govorila z guvernerjem angleške centralne banke, da bi čim bolj omilili posledice za britanska podjetja. "Jasno je, da bi to lahko pomembno vplivalo na ekosistem tehnoloških zagonskih podjetij v Združenem kraljestvu," je ob tem opozoril predstavnik Koalicije za digitalno ekonomijo (Coadec) Dom Hallas.

Iz Londona so v ponedeljek zjutraj sporočili, da je HSBC za en funt kupila Silicon Valley Bank UK (SVBUK), kar pomeni, da banka ne bo insolventna. Bank of England je sporočila, da so vse vloge v SVBUK-ju na varnem.

Bafin je zaprl nemško podružnico SVB-ja

Nemška državna agencija za finančni nadzor Bafin je zaprla nemško podružnico propadle ameriške banke Silicon Valley Bank (SVB). Pri agenciji Bafin so kot razlog za zaprtje banke Silicon Valley Bank Germany navedli "obstoječo nevarnost glede izpolnjevanja obveznosti do upnikov". Ob tem so poudarili, da propad banke nima širšega učinka na nemški bančni sektor. "Stiska nemške podružnice Silicon Valley Bank ne ogroža finančne stabilnosti," so zagotovili in dodali, da je bila izdana prepoved prodaje in plačil banki. Nemška podružnica SVB je začela delovati maja 2018 in je zagotavljala posojila podjetjem. Po navedbah Bafina banka ni zbirala vlog od strank v Nemčiji, zato moratorij "nima posledic za zavarovanje vlog v Nemčiji". Skupna vrednost sredstev nemške podružnice SVB s sedežem v Frankfurtu je po podatkih agencije konec leta 2022 znašala nekaj manj kot 789,2 milijona evrov, navaja DPA.

Podobno miri tudi francoski finančni minister Bruno Le Maire. "Ne vidim nobenega tveganja okužbe, zato lokalnim posojilodajalcem ni treba izdati posebnega opozorila," je Le Maire povedal v pogovoru za televizijo Franceinfo, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po ministrovi oceni so pariške banke in finančni sistem trdni in imajo visoko stopnjo likvidnosti, ki omogoča odpornost na pretrese. Poleg tega francoski posojilodajalci v nasprotju s SVB-jem, ki se osredotoča na najsodobnejša tehnološka podjetja, "niso izpostavljeni enemu samemu sektorju", ampak so zelo diverzificirani, je še dodal Le Maire.

Padec delnic bank

Delnice druge največje švicarske banke Credit Suisse so danes strmoglavile, saj so finančni trgi zaskrbljeni glede evropskih bank. V dopoldanskem trgovanju na švicarski borzi je vrednost delnice padla za 14,3 odstotka na 2,139 franka, kar je novo zgodovinsko dno. Delnice nemške Commerzbank so izgubile 12 odstotkov, španske Santander 7,4 odstotka, nizozemske ING pa 8,3 odstotka, navaja AFP.

Pri banki SVB ima račun in denar tudi trboveljsko podjetje Chipolo

Direktor in ustanovitelj Chipola Primož Zelenšek je za časopis Finance pojasnil, da so račun odprli leta 2017, konec prejšnjega tedna pa so na njem imeli 250.000 dolarjev, kar je meja, do katere so vloge zavarovane in bodo tudi brez težav poplačane.
"Za nas to ne bo velika težava, je pa to lahko velika bolečina za podjetja, ki so dobila investicijo in denar naložila pri SVB-ju," je za Finance dejal Zelenšek.