Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

HSE mora do konca meseca vrniti 100 milijonov evrov, čeprav je bilo sprva predvideno vračilo 200 milijonov evrov.

Za nemoteno oskrbo z električno energijo, ko je trg podivjal, je HSE konec lanskega leta od države dobil likvidnostno injekcijo 490 milijonov, Eles pa 170 milijonov. Sprva so to pomoč obravnavali kot tekoči izdatek, ki povečuje primanjkljaj javnih financ, potem pa kot posojilo, ki nima vpliva na primanjkljaj. Pravilno poimenovanje transakcije je pomembno, zato so se na finančnem ministrstvu zelo otepali pojmu dokapitalizacija.

Takole je državna sekretarka za proračun Saša Jazbec pojasnjevala pred dvema mesecema: "Narobe sem rekla, ni šlo za dokapitalizacijo, ampak za naknadna vplačila kapitala. Razumem, da bo en del tega kapitala vrnjen v prvi polovici letošnjega leta."

HSE bo moral vrniti prvi del pomoči, 100 milijonov do konca meseca so sporočili iz SDH-ja. Torej je prvi obrok, polovico nižji od prejšnjih napovedi. Do konca leta pričakujejo skupaj 242 milijonov evrov, preostalih 250 milijonov evrov pa do konca prihodnjega leta. Država se je morala zadolžiti, da je lahko pomagala. Lanski in letošnji ukrepi za blažitev energetske krize in draginje bodo skupaj stali 1,8 milijarde evrov ali 3,8 odstotka BDP-ja; epidemija je stala pomembno več, in sicer 5,8 milijarde evrov ali 11 odstotkov BDP-ja.