Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Zagotovitev potrebnih finančnih sredstev skupini HSE v letošnjem letu izkazuje pozitivne rezultate, zato je Slovenski državni holding (SDH) v ponedeljek sprejel sklep o vračilu prvega dela sredstev iz naknadnih vplačil kapitala," so sporočili iz SDH-ja.

V HSE-ju pa so pojasnili, da je poslovodstvo družbe saniralo likvidnostne težave, ki so jih zaradi izpada lastne proizvodnje in močnega porasta cen zaradi ruske invazije v Ukrajini pestile lani. "Poslovanje HSE-ja letos je dobro, proizvodnja električne energije je nemotena in zanesljiva ter celo presega zastavljene načrte," zagotavljajo.

"Ocenjujemo, da bo letošnje poslovanje skupine HSE bistveno boljše od lanskega, če ne bo večjih pretresov, tudi eno najboljših v zgodovini skupine HSE," je poudaril generalni direktor Tomaž Štokelj.

Celotni znesek naj bi vrnili do konca leta 2024

SDH, ki je decembra 2022 družbi HSE odobril naknadno vplačilo kapitala za premoščanje izrednih likvidnostnih razmer v vrednosti 492 milijonov evrov, je družbo konec februarja letos zavezal k vračilu prvega dela teh sredstev, pri čemer bo dinamika vračil odvisna od poslovnih okoliščin in razmer na energetskih trgih.

Štokelj je zadovoljen, da so upravičili zaupanje lastnika. "Odločitev, da nam pomaga finančno premostiti razmere, v katerih smo se zaradi zunanjih okoliščin znašli lani, se je izkazala za upravičeno. Ne nazadnje je skupina HSE največji proizvajalec električne energije v Sloveniji ter steber zanesljive oskrbe gospodarstva in gospodinjstev z električno energijo," je poudaril prvi mož Holdinga Slovenske elektrarne.

SDH je sicer v ponedeljek sprejel tudi sklep o najavi vračila dodatnih 42 milijonov evrov. "SDH bo ob upoštevanju prihodnjih tržnih razmer in uspešnosti poslovanja skupine HSE še naprej zasledoval cilj, da se celotni znesek naknadnih vplačil kapitala vrne ustanovitelju do konca leta 2024," so v SDH-ju še zapisali v sporočilu za javnost.

V HSE-ju pa so še zapisali, da skupina začenja obsežen investicijski cikel za zeleni prehod države. "Vsi naši načrti so usmerjeni v razvoj skupine HSE in investicije v obnovljive vire energije," je še navedel Štokelj.