HSE mora preveriti, ali je dozdajšnja investicijska vrednost TEŠ 6 ustrezna, prava in pravilno ovrednotena. Foto: MMC RTV SLO
HSE mora preveriti, ali je dozdajšnja investicijska vrednost TEŠ 6 ustrezna, prava in pravilno ovrednotena. Foto: MMC RTV SLO

Vlada je pretekli četrtek, kot je znano, obravnavala poročilo o vodenju naložbe v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6), ki ga je pripravil Holding slovenske elektrarne.

Nadzorni svet HSE-ja se je zato, skladno s sklepi vlade, sešel na izredni seji in razpravljal o predlogu izhodišč za pripravo odgovorov, ki jih je treba posredovati vladi do konca julija. Seja nadzornikov je bila namenjena tudi temu, da uprava in nadzorniki HSE ter tudi uprava TEŠ-a ugotovijo, kaj je v že pripravljenih poročilih res in kaj ne.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić ob tem pojasnjuje, da še nima poročila in tako tudi ne vseh informacij, na podlagi katerih bi lahko sklepali, ali je pri projektu šlo za nepravilnosti.

"Pri tako velikem projektu se napake zgodijo"
O morebitnih nepravilnostih pravi, da je to "tako velik in zahteven projekt, da se kakšne napake skoraj zagotovo zgodijo", da pa je pri tem pomembno, "da jih znamo odkriti in jih priznamo ter da jih začnemo odpravljati". "Ključno vprašanje je, ali so bile te napake povzročene zaradi nevednosti in nesposobnosti ali namenoma," je poudarila ministrica.

Radićeva meni, da bi morali začeti gledati naprej - kako projekt izpeljati čim bolj optimalno. "Naša naloga je predvsem ta, da javnosti odkrito povemo, kakšen je ta projekt z ekonomskega, okoljskega in tehnološkega vidika, kaj Slovenija dobi in kaj potencialno tudi da," je dejala. Ministrstvo po njenih besedah še nima ocene, koliko bi stala ustavitev podjetja.