"Po vodilnem položaju na področju proizvodnje elektrike iz vode bomo čez nekaj mesecev, ko bo sončna elektrarna Prapretno oddala prvo električno energijo v omrežje, tudi največji proizvajalec električne energije iz tega obnovljivega vira," so sporočili s HSE-ja. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

"Sončna elektrarna Prapretno je prva sončna elektrarna v Sloveniji, ki ima več kot en megavat moči in je dobila gradbeno dovoljenje. Proizvedla bo približno 3,36 milijona kWh električne energije, kar zadostuje za letne potrebe po električni energiji približno 800 povprečnih slovenskih gospodinjstev," so po pridobitvi pravnomočnega gradbenega dovoljenja zapisali v Holdingu slovenske elektrarne (HSE). Temeljni kamen za 3,036-megavatno elektrarno bodo položili 3. julija. Naložba je sicer vredna 2,5 milijona evrov. Po poročanju Radia Slovenija je izvajalec že izbran, električno energijo pa bo elektrarna začela v omrežje oddajati predvidoma novembra.

Gradnja na lokaciji Prapretno ima za skupino HSE in lokalno okolje tudi simbolni pomen. "V preteklosti je bilo to okolje zelo okoljsko obremenjeno s proizvodnjo električne energije v termoelektrarni Trbovlje in proizvodnjo oz. izkopavanjem premoga v bližnjih rudnikih. HSE bo na tej lokaciji znova oživil proizvodnjo električne energije, le da na okolju prijazen način, brez emisij toplogrednih plinov," je dejal vodja projekta Sončne elektrarne Prapretno Nenad Trkulja.

Kot so ga še povzeli v sporočilu za javnost, HSE v prihodnosti načrtuje dodatno širitev lokacije v energetske namene, saj mu to omogoča obstoječa infrastruktura. "Po vodilnem položaju na področju proizvodnje elektrike iz vode bomo čez nekaj mesecev, ko bo sončna elektrarna Prapretno oddala prvo električno energijo v omrežje, tudi največji proizvajalec električne energije iz tega obnovljivega vira," so v sporočilu za javnost še poudarili v HSE-ju.