Foto: BoBo
Foto: BoBo

V krovni družbi enega od dveh energetskih stebrov v državi so v sporočilu za javnost zapisali, da se v povezavi z nedavnim kibernetskim napadom in objavo ukradenih podatkov na temnem spletu v javnosti pojavljajo napačne informacije, da naj bi šlo za občutljive podatke družbe HSE-ja in osebne podatke njenih zaposlenih, vključno z osebnimi dokumenti.

Sorodna novica Hekerji na temnem spletu objavili del dokumentov, ki so jih pridobili s kibernetskim napadom na HSE

Zagotovili so, da njihove strokovne službe intenzivno pregledujejo podatke in da se po do zdaj zbranih informacijah ukradeni in objavljeni podatki nanašajo na skupino Premogovnik Velenje in gradbeno podjetje RGP za obdobje, ko je bila ta še del skupine Premogovnik Velenje. Danes je RGP namreč od premogovnika ločeno podjetje, ki pa je del skupine HSE.

Vsebino odtujenih podatkov sicer v HSE-ju, kot so navedli, še preučujejo in pri tem tesno sodelujejo tudi z vsemi pristojnimi ustanovami.

Glede na trenutno znano stanje obstajajo znamenja, da so bili razkriti tudi nekateri osebni podatki oseb, in sicer tisti, ki so bili na strežnikih skupine Premogovnik Velenje in se tako nanašajo izključno na nekatere zaposlene družb iz skupine upravljavca velenjskega premogovnika in podjetja RGP.

Te družbe so po zagotovilih HSE-ja že obvestile svoje zaposlene o ugotovitvah, tiste, katerih podatki so bili objavljeni, pa bodo družbe individualno obvestile, skupaj s priporočili za nadaljnje postopanje. Na voljo naj bi jim bila tudi ustrezna pomoč pri reševanju nastalega položaja.

Čeprav v HSE-ju za zdaj niso naleteli na znake, da bi bili objavljeni osebni ali poslovni podatki katere od drugih družb skupine HSE, zaposlene redno obveščamo o aktualnih zadevah, povezanih z napadom, in jim svetujejo dodatno previdnost, so še zapisali.