TEŠ 6. Foto: Reuters
TEŠ 6. Foto: Reuters

Debeljak, univerzitetni diplomirani inženir strojništva ter magister poslovodenja in organizacije, je v TEŠ-u na vodilnih delovnih mestih zaposlen že več kot 20 let. Od leta 2016 je izvršni direktor tehničnega sektorja, odgovoren za njegovo operativno delo, načrtovanje in usklajevanje proizvodnje električne energije iz TEŠ-a ter razvojne in vzdrževalne dejavnosti družbe.

Soglasje k njegovemu imenovanju za generalnega direktorja Termoelektrarne Šoštanj je na ponedeljkovi seji dal tudi nadzorni svet HSE-ja. Štiriletni mandat bo nastopil v torek, 4. aprila.

Viktor Vračar je vodenje TEŠ-a prevzel 8. novembra lani, potem ko je sporazumno zapustil funkcijo generalnega direktorja HSE-ja. Vodenje HSE je takrat prevzel Tomaž Štokelj.

Pred temi menjavami je TEŠ vodil Matjaž Vodušek, ki je s položaja odstopil, potem ko so TEŠ sredi oktobra začasno izklopili iz omrežja. Odstopa ni želel komentirati; dejal je, da je osebne narave.

TEŠ je bil iz omrežja izklopljen od sredine oktobra do začetka decembra, in sicer da bi v času razmeroma ugodnih cen uvoza elektrike premog, katerega dobava je bila zaradi težav Premogovnika Velenje zmanjšana, prihranili za zimske mesece. Za zimo so namreč pričakovali, da bo uvoz elektrike dražji.