Kitajski tehnološki velikan Huawei je nad novico, da naj bi ga slovenska vlada označila za dobavitelja z visokim tveganjem, presenečen in razočaran. Foto: Reuters
Kitajski tehnološki velikan Huawei je nad novico, da naj bi ga slovenska vlada označila za dobavitelja z visokim tveganjem, presenečen in razočaran. Foto: Reuters

Na novinarski konferenci vlade o najnovejših koronaukrepih se je na vprašanje, ali bo vlada res Huawei označila za tvegano podjetje, že odzval premier Janez Janša. "Razprave o konkretnih podjetjih še ni bilo, ta sklep ni predlagan, vemo pa vsi, da so s tem podjetjem povezana tveganja v povezavi s kibernetsko varnostjo. In mi jemljemo to zelo resno," je pojasnil, da imajo podjetje Huawei za tveganje z vidika kibernetske varnosti.

Premier Janša je dejal, da so s podjetjem Huawei povezana skrb vzbujajoča varnostna tveganja. Foto: BoBo
Premier Janša je dejal, da so s podjetjem Huawei povezana skrb vzbujajoča varnostna tveganja. Foto: BoBo

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani po videopovezavi dejal podpredsednik za regijo srednje in vzhodne Evrope ter nordijsko regijo pri Huawei Technologies Radoslaw Kedzia, so za domnevno namero vlade izvedeli iz medijev. "Zaradi takšne namere smo resno zaskrbljeni," je poudaril. Slovenija je po njegovih besedah prva država v Evropi, ki naj bi se odločila za "tako strog in diskriminatoren ukrep".

Pri Huaweiu so po njegovih besedah večkrat poskušali stopiti v stik s predstavniki vlade, da bi jim predstavili svoja stališča, a so vsakič naleteli na zaprta vrata. Očitkov, ki so jih deležni, poleg tega nihče ni podkrepil s kakršnimi koli dokazi, je dejal. "Način odločanja o tem, kdo je dobavitelj z visokim tveganjem, je nejasen," je dodal. Kot je dodala direktorica odnosov z javnostmi in komuniciranja pri Huaweiu za omenjeno regijo Mariann Krajczarne Gecse, se jim zdi samoumevno, da bi imeli pred takšno odločitvijo priložnost vladi predstaviti svoja stališča.

Huawei je imel lani 93 milijard dolarjev dohodkov. Foto: Reuters
Huawei je imel lani 93 milijard dolarjev dohodkov. Foto: Reuters

Kedzia je poudaril, da Huawei spoštuje vso zakonodajo, ustreznost svojih izdelkov pa dokazuje s številnimi certifikati. Pri svojem poslovanju je popolnoma transparenten in je ves čas odprt za pojasnila. Kot je dodal generalni direktor Huawei Technologies Slovenia Histro Džang (Čin), so v Sloveniji prisotni že kar nekaj časa in so pridobili številne reference. "Tudi če bi vlada potrdila takšen sklep, tako Slovenije ne bomo zapustili," je poudaril. O morebitnih ukrepih proti takšni odločitvi vlade Kedzia danes ni želel govoriti. Kot je dejal, želijo najprej pridobiti uradno informacijo, nato pa se bodo odločali naprej. "Proučujemo pa več možnosti," je dodal.

Predlog ministrstva za javno upravo v kratkem na vladi

Vlada naj bi v prihodnjih tednih po neuradnih informacijah odločala o predlogu sklepa, s katerim bi Huawei označila za dobavitelja z visokim tveganjem. Kot je razvidno iz dokumenta, ki ga je pridobil STA, je predlog pripravilo ministrstvo za javno upravo in je še v usklajevanju. Kot dobavitelje z visokim tveganjem opredeljuje družbo Huawei in z njo kapitalsko, strukturno ali organizacijsko povezane družbe.

Ocena tveganja je pripravljena na podlagi evropskih meril za kibernetsko varnost tehnologije 5G. Če bo sklep sprejet, slovenski operaterji mobilnih telekomunikacijskih omrežij, ki zagotavljajo elektronske telekomunikacijske storitve in ki nabavljajo telekomunikacijsko infrastrukturo, te ne bodo smele več kupovati pri Huaweiu. Prav tako njegove opreme in storitev ne bodo smeli uporabljati obrambne in obveščevalne strukture, sistemi notranje varnosti ter sistemi zaščite in reševanja. Na ministrstvu za javno upravo zadeve ne komentirajo. Kot so pojasnili, je namreč interne narave.