Če bi previdnostno posojilo znašalo 10 milijard evrov, bi bilo glede na BDP še vedno mnogo nižje, kot je znašala finančna pomoč Grčiji, Irski, Portugalski in pred nedavnim Cipru, so spomnili v inštitutu. Foto: MMC RTV SLO
Če bi previdnostno posojilo znašalo 10 milijard evrov, bi bilo glede na BDP še vedno mnogo nižje, kot je znašala finančna pomoč Grčiji, Irski, Portugalski in pred nedavnim Cipru, so spomnili v inštitutu. Foto: MMC RTV SLO

Skromna pomoč bi Sloveniji po mnenju inštituta (IIF) državi pomagala pri zadolževanju na obvezniškem trgu , hkrati pa bi se tako EU izognil poznejši obsežnejši finančni pomoči Sloveniji.

IIF namreč predvideva, da lahko Sloveniji med letošnjim letom in letom 2015, odvisno od gospodarske dejavnosti oziroma razpona krčenja bruto domačega proizvoda, "zmanjka" med 9,3 in 11,8 milijarde evrov, zato misli, da bi moral v Sloveniji posredovati stalni reševalni mehanizem ESM.

V Inštitutu za mednarodne finance so prepričani, da če bi Slovenija izvedla agresivno privatizacijo, uveljavila fiskalne in bančno reformo in hkrati prejela pomoč ESM-ja, lahko obdržala dostop do kapitalskih trgov. Dodali so še, da bi se v tem primeru "razpoloženje na obvezniškem trgu izboljšalo," 10-milijardno posojilo pa bi bilo še vedno nižje od pomoči, ki jo je EU namenila Grčiji, Cipru, Irski in Portugalski.

Grkom postavljali pogoje
V inštitutu deluje 450 največjih svetovnih bank, med njimi tudi zasebne upnice Grčije, ki so v boju za svoje naložbe odigrale pomembno vlogo pri določanju pogojev za reševanje Grčije.

Bratuškova: Zmoremo sami
Predsednica vlade Alenka Bratušek je sprejela namestnika generalnega sekretarja OECD-ja Yvesa Leterma. Premierka je v pogovoru izpostavila, da se Slovenija zaveda stanja in nalog pred njo ter predstavila tekoče in načrtovane ukrepe za premostitev aktualnih problemov. Leterma je sprejel tudi gospodarski minister Stanko Stepišnik.

Kot so po srečanju sporočili iz kabineta predsednice vlade, je Bratuškova posebej poudarila, da je Slovenija aktualne probleme povsem zmožna rešiti sama ter izrazila zadovoljstvo, da se s tem, podobno kot predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, strinja tudi Leterme.

Namestnik generalnega sekretarja Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Leterme, sicer nekdanji predsednik belgijske vlade, je premierki predstavil izsledke ekonomskega poročila OECD-ja o Sloveniji. To vsebuje oceno makroekonomskega in javnofinančnega stanja v Sloveniji in podaja priporočila ekonomski politiki na področju javnih financ, bančnega sektorja, učinkovitosti javnih izdatkov ter krepitve rasti, so še navedli v kabinetu predsednice vlade.