Ob ponedeljkovi objavi izboljšane napovedi letošnje svetovne gospodarske rasti je popravil tudi napoved za Kitajsko.

"Kitajsko gospodarstvo naj bi si letos znova opomoglo, saj se bo dejavnost okrepila po odpravi omejitev zaradi pandemije covida-19, kar bo spodbudilo rast svetovnega gospodarstva. To je dobra novica za Kitajsko in svet," je v letni oceni kitajskega gospodarstva navedel IMF.

Ob tem je opozoril na "pomembne gospodarske izzive", pri čemer je spomnil na krčenje nepremičninskega trga in negotovosti glede razvoja okužb z novim koronavirusom. Med glavnimi tveganji za Kitajsko v letošnjem letu je omenil upočasnitev svetovnega povpraševanja, negotovost zaradi vojne v Ukrajini in geopolitične napetosti.

Nepremičninski sektor, ki skupaj z gradbeništvom predstavlja več kot četrtino kitajskega bruto domačega proizvoda (BDP), je bil močno prizadet, odkar je Peking leta 2020 začel zatirati "čezmerno zadolževanje in divje špekulacije" na tem področju. "Dolgoročno pa ovire za rast vključujejo tudi upadanje prebivalstva in upočasnjeno rast produktivnosti," je še ocenil IMF.

Kitajsko prebivalstvo se je lani zmanjšalo prvič v več kot šestih desetletjih, so pokazali uradni podatki, objavljeni pretekli mesec, država z 1,4 milijarde prebivalcev pa je zaradi staranja delovne sile imela tudi rekordno nizko rodnost.

IMF je v dopolnjenem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih (WEO) v ponedeljek izboljšal napoved za letošnjo svetovno gospodarsko rast, in sicer glede na zadnje redno poročilo jeseni lani za 0,2 odstotne točke, na 2,9 odstotka. Obenem je popravil tudi svojo napoved letošnje rasti za Kitajsko na 5,2 odstotka.

Kitajsko gospodarstvo je imelo lani le triodstotno rast, ki so jo prizadeli predvsem strogi zastoji v gospodarstvu in poglabljanje krize v nepremičninskem sektorju. Po skoraj treh letih strogih zdravstvenih omejitev pa je uradni Peking decembra nenadoma ukinil izvajanje ničelne politike do covida-19, ki je izzvala tudi množične proteste po državi.