Afriki IMF za letos napoveduje 6,2-odstotno rast. Foto: EPA
Afriki IMF za letos napoveduje 6,2-odstotno rast. Foto: EPA
Inflacijski pritiski so se proti koncu lanskega leta po svetu malce umirili zaradi padanja cen nafte v drugi polovici leta, dolar pa je še naprej slabel predvsem proti evru in britanskemu funtu. Foto: RTV SLO

Za območje evra Mednarodni denarni sklad za letos napoveduje 2,3-odstotno rast, ki bo tako prvič po letu 2001 višja kot v ZDA z 2,2-odstotno gospodarsko rastjo. V območju evra je lani gospodarska rast znašala 2,6 odstotka, kar je najhitreje v zadnjih šestih letih, predvsem zaradi utrditve domačega povpraševanja. IMF članice evroobmočja poziva k večjim izdatkom za informacijsko tehnologijo.

Bo nafta ogrozila trajno rast?
IMF meni, da je gospodarska rast po svetu postala trajna, čeprav pa obstaja tudi nekaj tveganj, in sicer nevarnost izbruha inflacijskih pritiskov ob morebitnem novem krepkem skoku cen nafte. Inflacija naj bi bila sicer za zdaj pod nadzorom.

Ena izmed nevarnosti je tudi nadaljevanje ohlajanja ameriškega trga nepremičnin, ki je lani upočasnilo ameriško gospodarsko rast na 3,3 odstotka. IMF ZDA za letos napoveduje 2,2-odstotno rast, za leto 2008 pa 2,8-odstotno. Gospodarska rast leta 2006 je na Japosnkem znašala 2,2 odstotka, letos pa naj bi se pospešila na 2,3 odstotka, leta 2008 pa spet upočasnila na 1,9 odstotka. Med najuspešnejšimi državami je bila tudi lani Kitajska z bliskovito 10,7-odstotno gospodarsko rastjo, ki se bo letos po napovedih IMF upočasnila na 10,0, prihodnje leto pa na 9,5 odstotka.

Za Afriko IMF ocenjuje, da se bo letos rast pospešila s 5,5 odstotka v letu 2006 na 6,2 odstotka, leta 2008 pa malce upočasnila na 5,8 odstotka.

V letošnjem poročilu o svetovnem gospodarstvu pa je IMF prvič uvrstil Slovenijo med razvita gospodarstva.