Mednarodni denarni sklad namerava najrevnejšim državam ponuditi vse svoje posojilne zmogljivosti v višini tisoč milijard dolarjev. Foto: Reuters
Mednarodni denarni sklad namerava najrevnejšim državam ponuditi vse svoje posojilne zmogljivosti v višini tisoč milijard dolarjev. Foto: Reuters

Za nujno pomoč Mednarodnega denarnega sklada je zaprosilo že več kot 80 držav, večinoma revnejših. "Vemo, da njihove lastne rezerve in domači viri ne bodo zadostovali," je Georgieva dejala na spletni novinarski konferenci.

IMF si zaradi izrednih razmer prizadeva za skrajšanje odzivnega časa, organizacijski odbor pa je izvršna direktorica pozvala k povečanju sredstev, namenjenih nujni pomoči.

Pozdravila je tudi odločitev ameriškega senata, ki je potrdil dva tisoč milijard dolarjev vreden sveženj ukrepov pomoči ameriškemu gospodarstvu in prebivalstvu ob spopadanju s pandemijo novega koronavirusa. O zakonu mora sicer glasovati še predstavniški oz. spodnji dom ameriškega kongresa.

IMF in Svetovna banka: Prekinite odplačevanja posojil

IMF je s skupaj s Svetovno banko vlade že v sredo pozval, naj najrevnejšim državam sveta omogočijo začasno prekinitev odplačevanja posojil, da bi lahko te denar namenile za boj proti novemu koronavirusu.

IMF bo najrevnejšim ponudil posojila v višini tisoč milijard dolarjev

Georgieva je v ponedeljek dejala, da je IMF pri zagotavljanju pomoči najrevnejšim državam pripravljen ponuditi vse svoje posojilne zmogljivosti, vredne okoli tisoč milijard dolarjev (okoli 930 milijard evrov). Sicer je še poudarila, da bodo države v razvoju za sanacijo posledic pandemije potrebovale najmanj 2500 milijard dolarjev.