Vodja misije IMF-a Antonio Spilimbergo je opozoril, da je sprejeta pokojninska reforma dolgoročno nezadostna. Foto: BoBo
Vodja misije IMF-a Antonio Spilimbergo je opozoril, da je sprejeta pokojninska reforma dolgoročno nezadostna. Foto: BoBo
Misija IMF-a je po dvotedenskem obisku Slovenije predstavila ugotovitve in priporočila za izboljšanje gospodarskih razmer. Foto: EPA
Jazbec je povedal, da bo Banka Slovenije prve splošne smernice metodologije stresnih testov v slovenskih bankah objavila prihodnji teden. Foto: BoBo
Uroš Čufer, ESS
Finančni minister Uroš Čufer je pričakoval pozitivno oceno IMF-a, kar pa se ni zgodilo. Foto: BoBo
Z razmerami v Sloveniji se je seznanil še IMF
IMF: Zmogli boste sami

Delegacija IMF-a, del trojke, ki v zameno za stroge varčevalne ukrepe in reforme pomaga državam evroobmočja, se je v zadnjih dveh tednih sešla s številnimi predstavniki iz sveta politike, gospodarstva, sindikatov in akademske sfere.

Vodja misije v Sloveniji, Italijan Antonio Spilimbergo, je predstavil nekatere izmed ugotovitev med obiskom Slovenije, ki pa se ne razlikujejo veliko od dejstev, ki se neprestano ponavljajo v javnosti.

Slovenija bo po mnenju IMF-a morala na podlagi rezultatov stresnih testov in pregleda aktive dokapitalizirati banke in izboljšati korporativno upravljanje, tako da se pretrgajo vezi med upravljanjem podjetij in politiko.

Mladi so največji poraženci krize
Spilimbergo je tudi opozoril na naraščajočo nezaposlenost mladih. "Mladi so, kot kaže, največji poraženci recesije," je opozoril vodja delegacije IMF-a v Sloveniji.

Po njegovih besedah bo treba več storiti tako na področju sanacije podjetij kot tudi glede insolventne zakonodaje. Ta je po njegovih besedah pomanjkljiva, saj bi morala v prihodnje delovati v korist gospodarskih družb in zaposlenih, ne pa več v korist bankrotiranih lastnikov.

Potrebna bo nova pokojninska reforma
Spilimbergo, ki je zadnjič vodil misijo IMF-a pri nas, je še poudaril, da morajo biti fiskalni računi zastavljeni dolgoročno in trajnostno. Obstoječa pokojninska reforma pa naj ne bi bila zadostna. "Slovenija si takšnih pokojnin in pokojninskega sistema ne more privoščiti," je dejal Spilimbergo.

V IMF-u so na drugi strani optimistični, da bo Slovenija lahko brez tuje pomoči oz. "trojke" in izplavala iz krize. Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je temu pritrdil, saj je ponovil, da je še vedno prepričan, da lahko sami dokapitaliziramo in saniramo banke.

Prve smernice prihodnji teden
Jazbec je tudi povedal, da bo Banka Slovenije (BS) prve splošne smernice metodologije stresnih testov v slovenskih bankah objavila prihodnji teden.

Pogovori z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko (ECB) in izvajalcem, družbo Oliver Wyman, po njegovih besedah še potekajo, a glede na te pogovore kaže, da bo BS prve splošne smernice metodologije lahko objavil prihodnji teden.

Guverner BS-ja je tudi opozoril, da se je Slovenija s počasnim reševanjem razmer v bankah spravila v položaj, ko se zaradi nezaupanja izvajajo neodvisni pregledi bank, del metodologije pa je v lasti družb, ki jih izvajajo. Oliver Wyman namreč izvaja obremenitvene teste, skrbne preglede aktive bank pa družbi Deloitte ter Ernst & Young.

Številni obiski mednarodnih institucij
Obisk delegacije Mednarodnega denarnega sklada je eden izmed številnih obiskov predstavnikov mednarodnih institucij v Sloveniji v zadnjih dneh, ki je ob vse glasnejših ugibanjih o morebitni pomoči naši državi še posebej zanimiv.

Člani misije delajo od 17. oktobra
Člani misije IMF-a, ki jo vodi Italijan Antonio Spilimbergo, so delo v Sloveniji začeli 17. oktobra. V skoraj dveh tednih so se sešli s številnimi predstavniki iz sveta politike, gospodarstva, sindikatov in akademske sfere. Seznanili so se s predlogom proračuna za leti 2014 in 2015, stanjem v bankah in javnih financah, drugimi načrti vlade ter širšimi razmerami v državi. Minister za finance Uroš Čufer je ob začetku misije IMF-a dejal, da pričakuje pozitivno oceno.

Slovenija pod budnim očesom mednarodnih institucij
Slovenija je v zadnjem času znova pod budnim očesom mednarodnih institucij in finančnih trgov. Prejšnji teden je bil na rutinskem obisku v Ljubljani vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem, ki o morebitni pomoči Sloveniji ni želel ugibati, je pa vladi Alenke Bratušek izrekel podporo pri samostojnem iskanju rešitev za nakopičene težave.

Slovenijo obiskali tudi izvršni direktorji EBRD-ja
V Sloveniji je bila prejšnji teden tudi delegacija odbora izvršnih direktorjev Evropske banke za obnovo in razvoj. Podrobnosti o obisku mednarodnih predstavnikov v Sloveniji niso znane, je pa jasno, da čakajo državo v prihodnjih tednih najbrž usodne odločitve. Ali bo Slovenija zmogla brez mednarodne pomoči, bo predvidoma znano po objavi izidov podrobnega pregleda v bankah.

IMF napoveduje 2,6-odstotni padec BDP-ja
IMF Sloveniji za letos napoveduje 2,6-odstotni padec bruto domačega proizvoda, prihodnje leto pa naj bi se slovensko gospodarstvo skrčilo še za 1,4 odstotka. Med evrskimi državami naj bi bil poleg Slovenije prihodnje leto v recesiji le še Ciper.

Z razmerami v Sloveniji se je seznanil še IMF
IMF: Zmogli boste sami