Obenem so opozorili, da bi lahko vojna ogrozila svetovno prehransko varnost.

Ukrajina in Rusija sta med največjimi izvoznicami pšenice na svetu, pri čemer se večina ukrajinske pšenice izvozi poleti in jeseni. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay
Ukrajina in Rusija sta med največjimi izvoznicami pšenice na svetu, pri čemer se večina ukrajinske pšenice izvozi poleti in jeseni. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay

IMF je v analizi ukrajinskega gospodarstva po ruskem napadu navedel, da se bo proizvodnja v državi ob predpostavki hitre rešitve vojne letos zmanjšala najmanj za 10 odstotkov. Vendar je sklad opozoril na "veliko negotovost" glede napovedi in dodal, da se bodo ob podaljšanju konflikta razmere še poslabšale.

Ob sklicevanju na podatke o konfliktih v Iraku, Libanonu, Siriji in Jemnu je IMF pojasnil, da bi bilo lahko "letno zmanjšanje proizvodnje sčasoma veliko večje, in sicer od 25- do 35-odstotno".
Ukrajina je lani sicer imela 3,2-odstotno gospodarsko rast, predvsem na račun rekordne letine žita in močne porabe.

Sorodna novica Vojna v žitnici Evrope: "Unija ne more biti samooskrbna. Najbolj me skrbijo oljnice."

Po začetku ruske ofenzive 24. februarja se je "gospodarstvo v Ukrajini dramatično spremenilo", je dejal namestnik izvršnega direktorja za Ukrajino v upravnem odboru IMF-a Vladislav Raškovan. "Do 6. marca je ruska vojska v več ukrajinskih mestih v celoti ali delno uničila 202 šoli, 34 bolnišnic, več kot 1500 stanovanjskih hiš, vključno z večstanovanjskimi, več deset kilometrov cest in nešteto objektov kritične infrastrukture," je zapisal v sporočilu za javnost. Zaradi obsežnega uničenja so zaprta tudi pristanišča in letališča.

Gospodarski svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Oleg Ustenko je prejšnji teden škodo ocenil na 100 milijard dolarjev.

Na dan 1. marca so devizne rezerve Ukrajine znašale 27,5 milijarde dolarjev, "kar zadostuje, da Ukrajina izpolni svoje obveznosti", je dejal Ustenko.

Mednarodni denarni sklad je pretekli teden odobril program nujne pomoči Ukrajini v vrednosti 1,4 milijarde dolarjev. Kot je sporočil, zaradi velikih rezerv in znatne finančne podpore "vzdržnost dolga kratkoročno ni ogrožena", čeprav obstajajo "zelo velike" negotovosti.

IMF pa je obenem opozoril na vpliv vojne v Ukrajini na svetovno gospodarstvo. Od začetka vojne so cene energije in kmetijstva močno porasle, v prihodnje pa bi se lahko stanje še poslabšalo in spodbudilo rast inflacije.

Sorodna novica Kako bosta vojna v Ukrajini in sankcije zoper Rusijo vplivale na gospodarsko dejavnost v Sloveniji?

"Motnje v spomladanski kmetijski sezoni bi lahko zmanjšale izvoz in rast ter ogrozile prehransko varnost," je navedeno v poročilu sklada.

"Vojna v Ukrajini pomeni lakoto v Afriki"

IMF medtem posebej opozarja na težave, ki lahko čakajo afriške države, ki so močno odvisne od uvoza pšenice iz teh dveh držav. "Vojna v Ukrajini pomeni lakoto v Afriki," je po poročanju AFP-ja v nedeljo za televizijo CBS dejala izvršna direktorica sklada Kristalina Georgieva. Težave pa čakajo tudi države Bližnjega vzhoda, kot so Afganistan, Sirija in Jemen, je še poročal AFP.

Evropsko gospodarstvo bo čutilo posledice vojne

Vojna v Ukrajini bo imela posledice za rast evropskega gospodarstva, je v Bruslju danes dejal vodja evroskupine Paschal Donohoe. Zaradi povečane negotovosti je zato treba ostati prožen pri odzivanju na spremenjene okoliščine, je opozoril po koncu zasedanja finančnih ministrov območja z evrom. "Ta kriza bo vplivala na rast." Med drugim že vpliva na dobavne verige in na dvig cen energije na raven, ki predstavlja izziv za gospodinjstva in podjetja. Vendar pa se je območje z evrom "s tem novim preizkusom soočilo v dobri formi", ob močnem gospodarskem okrevanju po pandemiji covida-19, je dodal.