Impol je največji slovenski predelovalec aluminija. Foto: BoBo
Impol je največji slovenski predelovalec aluminija. Foto: BoBo

Bistriška skupina Impol je lani znova potrdila, da postaja vse pomembnejši predelovalec aluminija na širšem območju, saj je s skoraj 2400 zaposlenimi, od tega skoraj 1300 v Sloveniji, ustvarila 667 milijonov evrov prihodkov in 34,5 milijona evrov čistega dobička. Njihova letna proizvodnja znaša 250.000 ton, do leta 2025 pa načrtujejo med 300.000 in 400.000 ter milijardo evrov prihodkov.

S projektom Podravsko podjetje leta, ki je letos potekalo tretjič, želijo organizatorji predstaviti najuspešnejša podjetja, ki svoj prihodek ustvarjajo na regijski, nacionalni in globalni ravni, ob tem pa tudi spodbuditi podjetniško naravnanost v okolju. Najboljša podjetja, z izjemo kategorije po izboru bralcev, je izbrala neodvisna komisija na podlagi vnaprej določenih meril. Prireditve v Narodnem domu v Mariboru se je udeležil tudi premier Marjan Šarec.

Po izboru Večera je naj podjetje Zavarovalnica Sava
Bralci Večera so za naj podjetje preteklega leta izbrali Zavarovalnico Sava. Med srednje velikimi podjetji je priznanje prejelo mariborsko podjetje Continental Adria pnevmatike, med majhnimi mariborsko podjetje Dualis, med mikropodjetji pa družba Avto Skrbiš. Naj zaposlovalec minulega leta je postalo podjetje Sektron, najbolj perspektivno podjetje pa Topmedia.

Naj zaposlovalec Podravja v letu 2017 je postal mariborski Seltron, katerega vizija temelji prav na kakovosti in motiviranosti zaposlenih. Podjetje zaposluje 67 delavcev, njihova povprečna septembrska bruto plača pa je znašala 1875 evrov.

V Podravju 8201 podjetje
Podravska podjetja so lani po podatkih Ajpesa vpisala skoraj 283 milijonov evrov neto čistega dobička, kar je dva odstotka nižji rezultat kot leta 2016. Kljub temu so nadaljevala pozitivno gibanje prihodkov, dodane vrednosti in števila zaposlenih. Podjetja so ustvarila skoraj 8,9 milijarde evrov prihodkov, desetino več kot leto prej, v 8201 podjetju pa je delo imelo 65.589 ljudi oziroma dobrih 3000 več kot leto prej.