Foto: Reuters
Foto: Reuters

Menedžerji, ki v proizvodnih, torej industrijskih podjetjih skrbijo za nabave, opažajo visok padec novih naročil in zato povečanje zalog repromateriala ter zmanjšanje števila zaposlenih. Industrijo seveda tarejo visoki stroški energentov. Primer idrijskega Kolektorja je opisal nadzornik Radovan Bolko: "Cene so nenormalne, nesprejemljive in postavljajo pod vprašaj poslovanje v prihodnjem letu."

Sorodna novica Vlada potrdila zakon za pomoč gospodarstvu in interventni zakon za posredovanje ob dražitvi energije

Industrija je zato že lep čas pričakovala in zdaj dočakala podlage za državne pomoči.

Nemški novembrski indeks nabavnih menedžerjev, ki mu Slovenija sledi z enomesečnim zamikom, še vedno kaže krčenje dejavnosti, je pa nemška industrija v zadnjih tednih manj črnogleda. "Recesija, če bo, bo milejša, kot so številni pričakovali," je izjavil direktor inštituta IFO Clemens Fuest.

Iščoč kadre s Filipinov

Usposobljenih kadrov, kljub znakom ohlajanja proizvodnje, je premalo tako v Nemčiji kot v Sloveniji. Slovenska podjetja prek Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) med drugim pozivajo vlado za sklenitev sporazuma s Filipini, da bi lahko pripeljali tamkajšnje delavce.

Sorodna novica Odstop generalnega direktorja GZS-ja Cantaruttija, vzrok so osebni razlogi

"Kadri ostajajo visoko na prioritetni lestvici dejavnosti, ki jih moramo s skupnimi močmi razreševati. Vladi že zdaj hvala za vse, za vso pomoč pri tem," je izjavil Aleš Cantarutti, ki se kot izvršni direktor GZS-ja po letu in pol poslavlja s tega položaja, po naših informacijah zaradi različnih pogledov med njim in predsednikom GZS-ja Tiborjem Šimonko glede vodenja največje gospodarske stanovske organizacije pri nas. Šimonka, ki je do zdajšnje vlade zahtevnejši in neizprosen, si na mestu nove izvršne direktorice želi Vesno Nahtigal, ki je bila že zdaj članica ožje vodstvene ekipe.

"Na gospodarski zbornici natančno vemo, kaj potrebujemo od države. Pričakujemo, da se hitro odloči, katerim energetskim virom bomo dali prednost in podjetjem zagotovili finančne vire," je povedala Nahtigal.

Upravni odbor GZS-ja bo o imenovanju Vesne Nahtigal v prvi polovici decembra glasoval dopisno.