Prihodek od prodaje v industriji je bil v prvem letošnjem polletju za 18 odstotkov višji kot v istem obdobju lani ter za tri odstotke višji v primerjavi s prvim polletjem 2019. Foto: Pixabay
Prihodek od prodaje v industriji je bil v prvem letošnjem polletju za 18 odstotkov višji kot v istem obdobju lani ter za tri odstotke višji v primerjavi s prvim polletjem 2019. Foto: Pixabay

Vrednost industrijske proizvodnje je bila junija v rudarstvu in v predelovalnih dejavnostih višja za 9,7 in 1,6 odstotka, v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro pa je bila nižja za 0,5 odstotka, so sporočili iz statističnega urada.

Vrednost industrijske proizvodnje je bila na mesečni ravni višja v vseh treh namenskih skupinah izdelkov: v proizvodnji izdelkov za investicije za 3,5 odstotka, v proizvodnji izdelkov za vmesno porabo za 0,7 odstotka in v proizvodnji izdelkov za široko porabo za 0,3 odstotka.

Glede na lanski junij je bila vrednost industrijske proizvodnje junija letos za 18,9 odstotka višja v predelovalnih dejavnostih in v rudarstvu za 20,6 oz. 19,2 odstotka, nižja pa v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro, za 0,8 odstotka. Tudi v primerjavi z junijem 2019, torej pred izbruhom epidemije covida-19, je bila skupna vrednost industrijske proizvodnje v juniju 2021 višja, in sicer za 5,2 odstotka, ugotavljajo statistiki.

Vrednost proizvodnje višja tudi v primerjavi z letom 2019

V prvih šestih mesecih letošnjega leta se je vrednost industrijske proizvodnje glede na enako obdobje lani okrepila za 13,7 odstotka. V predelovalnih dejavnostih se je zvišala za 15 odstotkov, medtem ko se je v rudarstvu in v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro znižala za 1,5 oz. 0,8 odstotka. Tudi v primerjavi s prvim polletjem leta 2019 je bila vrednost proizvodnje v prvem polletju 2021 višja za dva odstotka.

Skupni prihodek od prodaje v industriji je bil junija letos na mesečni ravni višji za 2,2 odstotka. Višji je bil tako na domačem kot na tujem trgu. Prihodek od prodaje je bil na mesečni ravni za 2,3 odstotka višji v predelovalnih dejavnostih, v rudarstvu pa nižji za 11,1 odstotka. Glede na lanski junij je bil skupni prihodek od prodaje v industriji junija letos višji za 23,3 odstotka. V predelovalnih dejavnostih je bil višji za 23,6 odstotka, v rudarstvu pa nižji za 8,9 odstotka.

V primerjavi z junijem 2019 je bil skupni prihodek od prodaje v industriji v letošnjem juniju višji za 9,1 odstotka. Prihodek od prodaje v industriji je bil v prvem letošnjem polletju za 18 odstotkov višji kot v istem obdobju lani ter za tri odstotke višji v primerjavi s prvim polletjem 2019.

Skupna vrednost zalog v industrijski proizvodnji je bila junija letos za en odstotek višja kot maja. Na letni ravni je bila vrednost zalog za 1,8 odstotka višja ter za 4,2 odstotka višja kot junija 2019. Med januarjem in junijem 2021 je bila vrednost zalog za 0,6 odstotka višja kot v enakem obdobju lani ter za 3,3 odstotka višja kot v enakem obdobju leta 2019, so še sporočili iz statističnega urada.