Janša meni, da je vlada ustvarila dober manevrski prostor. Foto: RTV SLO
Janša meni, da je vlada ustvarila dober manevrski prostor. Foto: RTV SLO

Na zaokroževanje navzgor po prevzetju so me opozarjali tudi kolegi premierji iz drugih evropskih držav.

Janez Janša
Janša meni, da protesti ne bodo prinesli višjih plač. Prizor je iz demonstracij študentov, ki se tudi pridružujejo protestom sindikatov. Foto: EPA
Janez Janša je izpostavil uspešno zniževanje brezposelnosti.

Poudaril je večplastnost inflacije, h kateri prispeva tudi visoka gospodarska rast, in izpostavil nizko brezposelnost, dobre pogoje za poslovanje in nižje davke. Na inflacijo po njegovem mnenju vplivata tudi nafta in višje cene hrane.

Napadel je tudi dvigovanje cen, za katere je okrivil tudi trgovce, in omenil problematiko majhnega trga ter posledično majhne konkurence. V tej luči je komentiral tudi napoved, da bo za novega predsednika izvoljen Boško Šrot, katerega brat je prvi mož Pivovarne Laško. Dejal je, da ljudi vedno ocenjuje individualno.

Sami dražijo, nato pa obtožujejo vlado
Glede Laškega pa dejal, da je ta lastnica trgovca, ki dviguje cene hrane, nato pa v "svojih" medijih obtožuje vlado. "Kontrolni mehanizmi iz tranzicije ne delujejo," je bil jasen. To je po njegovem mnenju slabo za Slovenijo in njeno blaginjo. Pivovarna Laško po njegovem mnenju ščiti le kapitalski interes, pri čemer meni, da plačuje ljudem s pravo strankarsko knjižico - SD-jevo, katere lastniki so vodilni v pivovarni.

Glede delavskih demonstracij je dejal, da gre za izraz moči sindikatov, ki pa ne bo imela večjega učinka. Zdi se mu sporna linearna zahteva po višjih plačah, saj bi bil boljši selektivni pristop. Zahteva po dvigu plač v težavnem podjetju je lahko po njegovem mnenju dvorezen meč, saj lahko te podjetje spravijo na boben, kar pa vodi v brezposelnost delavcev. Janša pravi, da je vlada z nižjimi davki in manj birokracije ustvarila manevrski prostor, ko se lahko plače povečajo, ne pa povsod. Omenil je uspešna pogajanja o socialnem sporazumu in da je Slovenija zdaj v točki, ko potrebujemo zavezništvo s sindikati, da bodo lahko vsi imeli več od hitrega napredka.

Med 100 najbogatejšimi ni SDS-ovcev
Glede premoči kapitala nad politiko Janša pravi, da med 100 najbogatejšimi Slovenci ni niti enega člana SDS-a ter da so vsi ti bogataši nastali v času prejšnjih vlad. Ob tem se je tudi čudil temu, da so lahko nekateri tako hitro obogateli, praktično čez noč. Sam pa meni, da to ni moglo iti brez korupcije.

Premier je izpostavil uspešnost vlade pri nižanju brezposelnosti. "Slovenija ima na desettisoče novih delovnih mest," je pojasnil. To po njegovih besedah pomeni manjši pritisk na socialne transferje in večji priliv v pokojninsko blagajno. Ob tem je dodal, da se prispevek vlade tej blagajni v zadnjih dveh letih zdaj prvič znižuje. Veselijo ga tudi demografske spremembe, saj je število rojstev nehalo upadati.

Mitja Kandare

Na zaokroževanje navzgor po prevzetju so me opozarjali tudi kolegi premierji iz drugih evropskih držav.

Janez Janša
Janez Janša je izpostavil uspešno zniževanje brezposelnosti.