Prihodnje leto naj bi stopnja inflacije po Kranjčevih napovedih padla na 4,3 odstotka. Foto: MMC RTV SLO
Prihodnje leto naj bi stopnja inflacije po Kranjčevih napovedih padla na 4,3 odstotka. Foto: MMC RTV SLO

Aprilske napovedi Banke Slovenije namreč predvidevajo 5,6-odstotno letno stopnjo inflacije, vendar je po zadnjih ugotovitvah mogoče sklepati, da bo dosegla 6,2 odstotka, nato pa leta 2009 padla na 4,3 odstotka, je v intervjuju za agencijo Reuters povedal Kranjec.

Tud gospodarska rast naj bi presegla napovedi, saj namesto 4,2-odstotne lahko pričakujemo 4,5-odstotno. V primerjavi z evroobmočjem je ta številka visoka, saj je povprečna rast tam le 1,7-odstotna. Glavni razlog za to lahko po Kranjčevih besedah vidimo v nadpovprečnem povpraševanju. Kljub temu pa se bo krivulja rasti po njegovih napovedih leta 2009 znova obrnila navzdol in končala nekako pri 3,9 odstotka.

Kot je še poudaril Kranjec, nove napovedi stopnje inflacije temeljijo na pričakovanjih, da cene nafte in surovin v svetovnem merilu ne bodo več bistveno rasle.

Previdno pri rasti plač in izplačilih
Kranjec je še posvaril pred pretirano rastjo plač v Sloveniji, saj obstaja bojazen, da bi plače rasle bolj od produktivnosti, kar bi še povečalo inflacijski pritisk. Prav tako bi si po njegovih besedah vlada morala prizadevati za proračunski presežek v višini 2 ali 3 odstotkov namesto napovedanega 0,2 odstotka. Vlada bi morala biti po njegovem mnenju nekoliko manj velikodušna z enkratnimi izplačili ob jesenskih volitvah.