Najbolj, za 1,1 odstotne točke, so letno inflacijo zvišale za 6,2 odstotka višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, a se tudi ta rast počasi umirja, ugotavljajo statistiki. Foto: Reuters
Najbolj, za 1,1 odstotne točke, so letno inflacijo zvišale za 6,2 odstotka višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, a se tudi ta rast počasi umirja, ugotavljajo statistiki. Foto: Reuters

"Te številke nam kažejo, da smo na pravi poti, in da so naši ukrepi, ki jih delamo za ljudi in gospodarstvo, pravi," je zadnje podatke Sursa o inflaciji na vladni novinarski konferenci komentiral minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Na Statističnem uradu RS (Surs) so ob zadnjih podatkih poudarili, da gre za najnižjo letno inflacijo v dveh letih.

Najbolj, za 1,1 odstotne točke, so letno inflacijo zvišale za 6,2 odstotka višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, a se tudi ta rast počasi umirja. Sledile so podražitve v skupini rekreacija in kultura, te so k inflaciji dodale 0,7 odstotne točke, ter podražitve v restavracijah in hotelih s prispevkom 0,6 odstotne točke, navajajo na statističnem uradu.

Po drugi strani so bila cenejša kot pred letom dni trda goriva (za 26,4 odstotka), inflacijo so ublažila za 0,4 odstotne točke.

Prva deflacija po več kot enem letu

Na mesečni ravni so na statističnem uradu zaznali prvo deflacijo po več kot letu dni. V primerjavi z oktobrom so se cene življenjskih potrebščin znižale za en odstotek. Največji vpliv na mesečno deflacijo je imela nižja končna cena elektrike. Ta se je zaradi nedavne vladne odločitve za oprostitev plačevanja prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije znižala za 18,8 odstotka in k deflaciji prispevala 0,8 odstotne točke. Znižale so se tudi cene trdih goriv (za 8,7 odstotka), nastanitvenih storitev (za 4,2 odstotka), naftnih derivatov, zdravstva in počitniških paketov.

Po drugi strani so se v iztekajočem se mesecu podražili sadje (za 3,1 odstotka), različni rekreacijski predmeti, vrtnarjenje in male živali (za 2,4 odstotka), tobak (za 2,2 odstotka) ter oblačila in obutev (za 0,8 odstotka).

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU-ju, je bila novembra medtem 4,5-odstotna, potem ko je bila oktobra 6,6-odstotna. Na mesečni ravni so se cene znižale za 0,8 odstotka, potem ko so se oktobra zvišale za 0,3 odstotka.

Letna stopnja inflacije v območju z evrom 2,4-odstotna

Letna stopnja inflacije v območju z evrom je novembra po prvi oceni znašala 2,4 odstotka, kar je 0,5 odstotne točke manj kot oktobra. Na mesečni ravni so cene padle za 0,5 odstotka, je objavil evropski statistični urad Eurostat. Najbolj, za 6,9 odstotka, so se na letni ravni podražili hrana, alkohol in tobak (oktobra za 7,4 odstotka). Storitve so bile dražje za štiri odstotke (oktobra za 4,6 odstotka) in neenergetske industrijske dobrine za 2,9 odstotka (oktobra za 3,5 odstotka). Energija je bila cenejša, in sicer za 11,5 odstotka (oktobra za 11,2 odstotka).

Na mesečni ravni je bila v območju z evrom 0,5-odstotna deflacija. Najbolj se je pocenila energija (-2,2 odstotka), sledile so storitve (-0,9 odstotka) in neenergetske industrijske dobrine (-0,1 odstotka). Hrana, alkohol in tobak so se glede na oktober podražili (+0,4 odstotka).

Slovenija je imela novembra četrto najvišjo letno stopnjo inflacije med državami z evrom. Višja je bila na Slovaškem (6,9 odstotka), Hrvaškem (5,5 odstotka) in v Avstriji (4,9 odstotka). Belgija je imela edina novembra na letni ravni deflacijo (-0,7 odstotka), najnižjo inflacijo pa sta imeli Italija (0,7 odstotka) in Finska (0,8 odstotka).