Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Na letni ravni so k inflaciji največ prispevale cene hrane, alkohola in tobaka, ki so se zvišale za 7,5 odstotka. Rast cen se je v primerjavi s septembrom, ko je bila 8,8-odstotna, nekoliko umirila.

Sledile so cene storitev, ki so se oktobra podražile za 4,6 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot septembra, in neenergetske industrijske dobrine, ki so se zvišale za 3,5 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke manj kot septembra.

Cene energije so se medtem oktobra na letni ravni znižale za 11,1 odstotka, potem ko je bil septembra padec cen energije 4,6-odstoten.

V Sloveniji inflacija oktobra nad povprečjem

Inflacija v Sloveniji je bila oktobra občutno nad povprečjem evrskega območja. Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila 6,6-odstotna.

Višjo inflacijo sta imeli med državami, za katere ima Eurostat podatke, oktobra le Slovaška s 7,8-odstotno in Hrvaška s 6,7-odstotno inflacijo.

Nemčija je imela septembra triodstotno inflacijo, Francija 4,5-odstotno, Italija 1,9-odstotno, Avstrija pa 4,9-odstotno inflacijo.

Belgija (-1,7 odstotka) in Nizozemska (-en odstotek) sta oktobra imeli deflacijo.

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP se je inflacija v območju evra oktobra znižala bolj od napovedi analitikov, ki so pričakovali, da se bo umirila pri treh odstotkih.

Inflacija vse bližje cilju ECB-ja

Inflacija v 20 članicah območja evra je z 2,9 odstotka vse bližje cilju dveh odstotkov, ki ga je določila Evropska centralna banka (ECB). Ta je z zviševanjem obrestnih mer v zadnjem letu sicer prispevala k padcu inflacije, ki se je lansko jesen povzpela celo nad 10 odstotkov.

ECB za letos napoveduje 5,6-odstotno povprečno letno inflacijo, za prihodnje leto 3,2-odstotno, za leto 2025 pa 2,1-odstotno.