V Sloveniji je letna inflacija nižja kot v območju z evrom ali na ravni EU-ja. Foto: Reuters
V Sloveniji je letna inflacija nižja kot v območju z evrom ali na ravni EU-ja. Foto: Reuters

V EU-ju se je medtem letna stopnja inflacije s septembrskih 3,6 odstotka oktobra zvišala na 4,4 odstotka, je sporočil evropski statistični urad Eurostat.

Na mesečni ravni so se cene oktobra v območju z evrom zvišale za 0,8 odstotka, v EU-ju pa za 0,9 odstotka.

K oktobrski letni stopnji inflacije so največ prispevale podražitve energije (2,21 odstotne točke), sledile so storitve (0,86 odstotne točke), neenergetske industrijske dobrine (+0,55 odstotne točke) ter hrana, alkohol in tobak (+0,43 odstotne točke).

Oktobra je bila letna stopnja inflacije najvišja v Litvi (8,2 odstotka), Estoniji (6,9 odstotka) in na Madžarskem (6,6 odstotka), najnižja na Malti (1,4 odstotka), Portugalskem (1,8 odstotka) ter na Finskem in v Grčiji (po 2,8 odstotka).

V Sloveniji je oktobra letna stopnja inflacije znašala 3,5 odstotka, mesečna stopnja pa 1,1 odstotka.

Avstrija: Najvišja inflacija v 13 letih

Medtem je v Avstriji letna stopnja inflacije oktobra znašala 3,7 odstotka, kar je največ v 13 letih. Več kot tretjino so k inflaciji prispevali izdatki za pogonska goriva in kurilno olje. To se je na letni ravni podražilo za 60,8 odstotka, poroča avstrijska tiskovna agencija APA, pogonska goriva pa za 32,8 odstotka.

Električna energija se je podražila za 9,6 odstotka, plin za 15,6 odstotka. Cene živil in brezalkoholnih pijač so bile v povprečju višje za 1,1 odstotka.