Dars. Foto: BoBo
Dars. Foto: BoBo

Da Dars na mejnem prehodu Obrežje že nekaj časa preizkuša sistem, ki se neopazno priklaplja na mobilne telefone potnic in potnikov, je pred dnevi v pogovoru za Finance povedal direktor upravljanja prometa in prometne varnosti na Darsu Ulrich Zorin. "S sistemom pridobivamo zelo natančne podatke o potovalnih časih, kar je velika pridobitev za prometnoinformacijski center, saj uporabnikom v realnem času pošilja točne podatke o zastojih na mejnih prehodih," je dejal.

Ker so bili na Darsu z rezultatom preizkusa zadovoljni, so z Iskratelom sklenili pogodbo za nakup 65 detektorjev z bluetoothom za merjenje potovalnih časov. Postavili jih bodo na ljubljanski obvoznici in s tem pridobivali natančnejše podatke o potovalnih časih.

Iskratel bo dobavil še 40 novih kompletov portalov in 13 kompletov znakov ob cestišču na razcepih, 127 detektorjev na voznih pasovih in 18 kamer, ki jih bodo postavili na širšem ljubljanskem avtocestnem območju.

Pomisleke o sistemu pa so po navedbah Dnevnika izpostavili v uradu informacijske pooblaščenke. Mojca Prelesnik je za časnik pojasnila, da s sistemom detektorjev z bluetoothom še ni seznanjena. Od Darsa terja pojasnila, od teh pa bo odvisna faza uvedbe inšpekcijskega postopka.

Prelesnikova na podlagi doslej znanih informacij ugotavlja, da pri tovrstnem sistemu merjenja potovalnih časov ne moremo govoriti o povsem anonimnem delovanju, temveč o psevdonimnem, saj temelji na bluetoothovih identifikatorjih. "To pomeni, da mora upoštevati zakonodajo o varstvu osebnih podatkov, lahko pa se z ustrezno konfiguracijo sistema minimizira obdelava osebnih podatkov, na primer tako, da se zbrani podatki čim prej agregirajo, surovi podatki pa izbrišejo."

Dars mnenja urada informacijske pooblaščenke ni predhodno pridobil, ker sistem ne obdeluje osebnih podatkov in ker uporablja sistem polne anonimizacije. "Sistem je skladen s smernicami evropskega odbora za varstvo podatkov, s tem pa tudi z evropsko in slovensko zakonodajo," so odgovorili Dnevniku.