Kam po osnovni, srednji šoli ali fakulteti? Foto: BoBo
Kam po osnovni, srednji šoli ali fakulteti? Foto: BoBo

Letošnja Informativa poteka točno tri tedne pred uradnimi informativnimi dnevi, ki jih bodo februarja izvedli po vsej Sloveniji. Predstavljajo izobraževanja od srednješolskih do dodiplomskih in podiplomskih programov ter številne poklice in štipendije. Na sejmu učenci, dijaki in študentje pridobivajo informacije o različnih programih, da se bodo lažje odločili, katere izmed njih obiskati na informativnih dneh.

Poleg tega so za obiskovalce na voljo druge pomembne informacije, in sicer o napakah pri izbiri študija, kateri poklici obetajo, kako urediti bivanje v času šolanja, katera podjetja nudijo prakse, katera (prve) zaposlitve, nasveti za študij in o zaposlitvah v tujini.

V okviru projekta Moja prva zaposlitev lahko mladi stopajo v neposreden stik z delodajalci. Poleg zaposlitev na tem največjem vseslovenskem sejmu izobraževanja in poklicev nudijo tudi štipendije, praktična usposabljanja, projektno in študentsko delo. Zaposlitve ponujajo Agiledrop, Vouk, Slovenska vojska, policija, ministrstvo za pravosodje, GEN-i, Generali in Iskraemeco.

V sklopu letošnje Informative poteka še nacionalno tekmovanje SloveniaSkills 2020 Centra RS za poklicno izobraževanje. Tekmovalci med 18. in 25. letom starosti se vsaki dve leti pomerijo v osmih različnih panogah. Zmagovalci tekmovanja pa se bodo septembra udeležili tekmovanja EuroSkills 2020 v Gradcu.

Kam naprej?

Devetošolki Ema Grebenc in Karmen Rogelj, ki obiskujeta Osnovno šolo (OŠ) Preserje, sta prišli na največji sejem izobraževanja, ker končujeta osnovno šolo in se morata odločiti, kam naprej. S tem namenom sta prišli v Ljubljano, da preverita, ali je kakšna srednja šola primerna zanju. Obe sicer zanima zdravstvo. "Pogledala bom, kaj vse ponujajo srednje zdravstvene šole," pravi Grebenčeva. Rogljeva pa bo, kot je povedala za STA, preverila še druge srednje šole in se pozneje odločila, kam se bo vpisala.

Njuna sošolka Anja Ogrič se je, kot kaže, že odločila, kam naprej po osnovni šoli. Pravi, da je ne zanima zdravstvo. "Šla bi na Biotehniški izobraževalni center Ljubljana za živilsko-prehranskega tehnika in potem naprej na policijo," je dejala. Dodala je, da je sicer na Informativi, da bi si razširila obzorja in poklepetala malo z ljudmi, ki se spoznajo na omenjene teme.

Srednješolca Dominik Štrlaj in Jure Vrtačnik letos končujeta 4. letnik ljubljanske srednje šole Vegova (Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Vegova Ljubljana) in želita študirati naprej. "Zanima me elektrotehnika in sem radoveden, kaj ponujajo fakultete. V bistvu se odločam, ali bi šel študirat samo elektrotehniko ali kaj drugega," je dejal Štrlaj. "Tudi mene zanima študij elektrotehnike, predvsem na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko," je povedal Vrtačnik, ki se mu sejem zdi zelo zanimiv, ker se predstavljata srednje in visoko šolstvo oziroma univerzitetni študij.

Informativa poteka v petek in soboto med 9. in 18. uro na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Vstop je prost.

Informativa: vse o izobraževanju na enem mestu