Inšpektorat kazensko ovadil podjetje Moda Mi&Lan

Inšpektorat za delo je proti vodstvu podjetja Moda Mi&Lan, ki ima nekaj več kot sto zaposlenih, po več letih sumov o nepravilnostih in številnih nadzorih vložil kazensko ovadbo zaradi kršitev temeljnih delavskih pravic. Kot je v izjavi za javnost povedal vodja območne enote Murska Sobota Matej Štivan, so bile v podjetju ugotovljene kršitve pri izplačilu plač, regresa ter nadomestil za malico in prevoz, pa tudi prispevkov, ter pri zagotavljanju koriščenja letnega dopusta.

V več kot desetih letih inšpekcijskih nadzorov je bilo v tekstilnem podjetju ugotovljenih več nepravilnosti in izdanih več glob. V. d. glavnega inšpektorja Luka Lukić je poudaril, da so v podjetju redno izvajali nadzor ter stopnjevali sankcije in prekrške, za kazensko ovadbo pa so se odločili, "ko so se res izčrpale vse možnosti preventivnega delovanja”.

Po besedah v. d. direktorja inšpektorata za delo Luke Lukića je bila kazenska ovadba vložena, potem ko so bile izčrpane vse možnosti preventivnega delovanja. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Po besedah v. d. direktorja inšpektorata za delo Luke Lukića je bila kazenska ovadba vložena, potem ko so bile izčrpane vse možnosti preventivnega delovanja. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Inšpektorat za delo je pri podjetju, ki je nastalo na pogorišču nekdanjega obrata Mure, lastnik in direktor podjetja pa je eden od nekdanjih Murinih direktorjev Milan Mörec, od leta 2013 opravil 34 inšpekcijskih nadzorov in do zdaj ugotovil več kot 40 kršitev delovnopravne zakonodaje, tako na področju delovnih razmerij kot na področju varnosti in zdravja pri delu.

Mörec: "Vse smo do danes poravnali"

"Kar se tiče prispevkov, vse to smo do danes poravnali, za plačo, ki bo danes, bomo pa komplet s prispevki vse izplačali, plus tudi teh 85, 90 odstotkov regresa," je za TV Slovenija zagotovil lastnik podjetja Mörec.

Inšpektorat je v zadnjih treh letih delodajalcu že izdal za 5500 evrov glob. Odločbo z izrekom globe 1500 evrov pravni osebi in 150 evrov odgovorni osebi, ker delodajalec delavcem ni omogočil izrabe preostanka letnega dopusta, zaradi neizplačila dela regresa in ker delodajalec delavcem ni omogočil izrabe letnega dopusta, je izdal še odločbo z izrekom globe 4500 evrov pravni osebi in 450 evrov odgovorni osebi.

Po odpravi nepravilnosti v povezavi z letnim dopustom in regresom je bila globa znižana na 1500 evrov za pravno osebo, odgovorna oseba je dobila zgolj opomin. Dodatnih 2500 evrov je dobilo podjetje in dodatnih 600 evrov odgovorna oseba, ker delodajalec ni prijavil nezgode pri delu.

Na potezi sta tožilstvo in policija

"V zvezi z izplačili lahko povem, da smo prvo težavo pri izplačilu stroškov za malico ugotovili pri izplačilu za februar. Zadnji inšpekcijski nadzor je pokazal, da plača za marec in posledično tudi prispevki včeraj še niso bili plačani," je povedal Štivan.

Na vprašanje, zakaj se je inšpektorat šele zdaj odločil za naznanitev kaznivega dejanja, je Lukić pojasnil, da je "kazenska ovadba, če naklep ni zelo dobro izkazan in če sumi niso zelo dobro utemeljeni, hitro zavržena". "Inšpektorat ne more dati pavšalih ovadb samo zato, da jih da, ampak jih mora utemeljiti, da postopki stečejo in niso denimo po dveh letih zavrženi," je pojasnil.

Poudaril je, da je inšpektorat pri obravnavi kršitev pravic delavcev "samo en kamenček v mozaiku". "Sum kaznivega dejanja globoko presega naše pristojnosti, pričakujemo, da bosta policija in tožilstvo take zadeve obravnavala resno in to ustrezno sankcionirala. Take zadeve se ne smejo dogajati," je dejal.

Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Od lanskega regresa prejeli le dvanajstino predvidenega zneska

Zaposleni v Modi Mi&Lan, ki je eden največjih zaposlovalcev na Goričkem in največji zaposlovalec v Gornjih Petrovcih, se javno ne želijo izpostavljati. Od lanskega regresa, ki bi moral znašati več kot 1000 evrov, so po poročanju Televizije Slovenija na račune dobili le okoli 90 evrov, kar je zgolj dvanajstina celotnega zneska. "To so večinoma delavci, ki prejemajo minimalne plače," je ob tem poudarila sindikalistka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Zdenka Bobovec in opozorila, da so delavci zaradi neizplačil pahnjeni v hudo stisko.

Delavci svoje stiske potihoma prenašajo tudi zato, ker si ne želijo še enkrat izgubiti službe. V brezposelnost jih je namreč že pred več kot desetletjem pahnil stečaj Mure. Kot je za Televizijo Slovenija poročala novinarka Sara Dvorjak, je takratno dogajanje bistveno vplivalo tudi na zdravje šivilj, kar so pozneje ugotovili v okviru raziskave Kliničnega inštituta za medicino, dela in športa UKC Ljubljana.

Čakanje na plačo in sporno obvestilo na oglasni deski

Kot je poročal portal N1, naj bi imel lastnik in direktor tekstilnega podjetja Milan Mörec nedavno blokirane vseh transakcijske račune, zato šivilje in drugi zaposleni še vedno čakajo na marčevsko plačo.

Zaposlene v podjetju je pred kratkim ob vsem naštetem dodatno ponižalo tudi obvestilo na oglasni deski, naj si same v službo prinesejo toaletni papir. Direktor in lastnik Milan Mörec je obvestilo po vrnitvi z bolniške odsotnosti dal umakniti in trdi, da ga obsoja. Zaposlene v podjetju Moda Mi&Lan, predvsem nekdanje šivilje Mure, ki so podobno izkušnjo že imele, najbolj skrbi, da bo podjetje končalo v stečaju.

To je po besedah delovnih inšpektorjev območne enote v Murski Soboti redek primer tako obsežnih kršitev. Podjetij s takšnim številom delavcev je v pokrajini ob Muri malo, delodajalci pa se največkrat ukvarjajo s pomanjkanjem delovne sile, zaradi česar si največkrat ne privoščijo podobnih kršitev, saj bi tako ostali brez vseh.

Na inšpektoratu so poudarili, da bodo tudi v prihodnje opravljal temeljite in komplekse nadzore, da tovrstne prakse izkoreninijo. Želijo si, da zakonske obveznosti delodajalcev do delavcev postanejo stalna praksa in ne izjema. Dodajajo še, da se bodo tudi v prihodnje intenzivno ukvarjali s svojo osnovno nalogo, to je varovanjem delavskih pravic oziroma preprečevanjem kršitev temeljnih pravic delavcev s strani delodajalcev in zagotavljanjem varnih ter zdravih delovnih razmer za zaposlene.

Kršitve v podjetju Moda Mi & Lan