Nermin Bajramović je v Osnovno šolo narodnega heroja Rajka Hrastnik vstopil nekaj tednov pred karanteno in se spopadel z izzivi učenja in razumevanja matematike na daljavo, so zapisali v iniciativi. Zeleno tablo in kredo je zamenjal z virtualno tablo in šestilom. Virtualni svet je zapolnil s kvizi, igrifikacijo, timskim delom in tekmovanji ter dnevnimi izzivi in tekočo interakcijo z učenci.

"S skoraj dvema desetletjema v poučevanju je Bajramović natančno vedel, kako se mora spopasti s pastmi covida. Izkušnje nadgrajuje z didaktičnimi pripomočki, je soavtor interaktivnih animacij in vsebin. Je človek, ki prisega na iskren odnos med generacijami in spoštljivost do znanja," so utemeljili nagrado.

Dijaško podjetje medtem po navedbah Iniciative Inženirke in inženirji bomo s svojim projektom Cope brezkompromisno obravnava ne enega, temveč dva aktualna problema: predelavo odpadne plastike in proizvodnjo energije. "Razvili so ekstruder filamenta, s katerim na novo v uporabo predelajo plastiko za 3D-tiskalnike. Drugi izdelek je vertikalna vetrnica, ciljajo na ekološko reševanje energetskega problema. Iz odpadnega aluminija so konstruirali vertikalno vetrnico za zapolnjevanje rastočih potreb po električni energiji," so zapisali.

Dijaki četrtega letnika elektrotehničnega strokovnega programa Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran so se samozavestno lotili projektov in vžgali iskro sodelovanja, spodbude in zdi se, da se da – danes in pri nas, so dodali v iniciativi.

Inženirsko iskro so podelili tudi Gregorju Obrezi, ki je, kot so zapisali, postal inženirski aktivni državljan. V okviru zaključevanja magistrskega študija na Fakulteti za strojništvo ljubljanske univerze je pomagal rešiti izziv hitrega in avtomatiziranega preverjanja covidnega potrdila za približno 2300 študentov in zaposlenih, ki dnevno vstopajo v zgradbo fakultete.

Po razvoju prototipnega sistema, ki je bil zelo uspešno testiran na omenjeni fakulteti, je Obreza napravo in storitev komercializiral pod imenom Scanlify. Gre za pameten sistem za samodejno preverjanje PCT-pogoja, so izpostavili.