Petrol si želi Istrabenzova skladišča plina v Srminu in 50-odstotni delež v družbi Gen-I. Foto: MMC RTV SLO
Petrol si želi Istrabenzova skladišča plina v Srminu in 50-odstotni delež v družbi Gen-I. Foto: MMC RTV SLO

Po neuradnih informacijah naj bi bil sprejet predlog Petrola, da ta prevzame energetski del Istrabenza, česar si želi tudi predsednik uprave Petrola Aleksander Svetelšek. Ta je v nedavnem intervjuju za Delo dejal, da bi prodali del Istrabenza do vzdržnega dolga, najverjetneje turistični, IT- in prehranski del, Petrol pa bi prevzel energetski del. Govori se predvsem o skladiščih v Srminu oziroma Instalaciji in plinih ter 50-odstotnem deležu v družbi Gen-I. Iz Petrola pa so nato sporočili, da družba ne bi prevzela energetskega dela, pač pa bi po končanem postopku preoblikovanja ostal na koprskem holdingu, kjer ima Petrol več kot tretjinski delež.

Predsednik uprave Istrabenza Bogdan Topič je dejal, da če bo res sklenjen dogovor o prostovoljni poravnavi, bodo kmalu sproženi postopki za prostovoljno poravnavo, kar pomeni, da bodo postopki prisilne poravnave ustavljeni. Osnova za te ukrepe je predlog Petrola v kombinaciji z nekaterimi drugimi predlogi, a podrobnosti ni želel razkriti.

Banke upnice zdaj že skoraj eno leto rešujejo Istrabenz, ki si je med vodenjem Igorja Bavčarja nabral skoraj milijardo evrov dolgov. Večkrat so se poskušale dogovoriti, a dogovora doslej niso dosegle, nekatere pa so v tem času sprožile celo stečajne postopke.

Če prostovoljne poravnave ne bo, bo najpozneje 17. decembra potekalo glasovanje o prisilni poravnavi. Za prisilno poravnavo morajo glasovati upniki z najmanj 60 odstotki terjatev, sicer bo sprožen postopek za stečaj družbe.