Uprava Istrabenza je na koprsko okrajno sodišče vložila predlog o finančnem prestrukturiranju. Nadzorniki o vsebini niso želeli govoriti. Foto: MMC RTV SLO
Uprava Istrabenza je na koprsko okrajno sodišče vložila predlog o finančnem prestrukturiranju. Nadzorniki o vsebini niso želeli govoriti. Foto: MMC RTV SLO
Aleksander Svetelšek
Predsednik uprave Petrola, ki je tretjinski lastnik Istrabenza, Aleksander Svetelšek, je v petek napovedal, da bo Petrol pripravil svoj 'konkreten predlog', saj po njegovih besedah novi predlog uprave Istrabenza 'vodi v stečaj in ni dober ne za Petrol ne za banke'. Foto: MMC RTV SLO
Petrol o Istrabenzu

Petrol od bank upnic tako pričakuje "resen premislek in pozitivno odločitev o novem predlogu poravnave". Petrol je bankam upnicam tako poslal že tretji predlog rešitve Istrabenza. Po mnenju uprave in nadzornikov je predlog prostovoljne poravnave dober in sprejemljiv tako za banke, lastnike kot za zaposlene.

Stečaj še vedno visi v zraku
Sicer pa so o spremembah finančnega prestrukturiranja že pred tem razpravljali nadzorniki Istrabenza, uprava družbe, katere stečaj še vedno visi v zraku, pa je načrt že vložila na sodišče.

Vsebina spremembe načrta finančnega prestrukturiranja, ki sta ga pripravila uprava Istrabenza z Bogdanom Topičem in prokurist Tomaž Berločnik, ni znana. Člani nadzornega sveta so po seji pojasnili le, da načrt vsebuje nekaj sprememb, opozorili so, da je manevrskega prostora zelo malo ter da se pogajanja z bankami upnicami nadaljujejo.

Prvi nadzornik Istrabenza Janez Grošelj je dejal, da je načrt že v prvotni obliki predvideval praktično realno poplačilo upnikov,so pa dodali nekaj izboljšav, saj so se po njegovih besedah določene napovedi ob polletju spremenile in bodo banke upnice, če bodo podprle načrt, lahko poplačane. Poplačilo upnikov je predvideno do konca leta 2013.

Še vedno upanje na prostovoljno poravnavo
Grošelj je zatrdil, da si želijo prostovoljne poravnave. Družbe iz holdinga Istrabenz so po njegovih besedah v takšni "kondiciji", da bi se lahko z bankami upnicami pogovarjali o poslu, ne pa o prisilni poravnavi ali celo o stečaju. Glede pogovora z upnicami so v Istrabenzu še vedno optimisti in upajo na dogovor, "ki bo dober za vse".

Predlog v petek že predstavljen bankam
Kot je znano, so se banke upnice že v petek pogovarjale o spremembah načrta finančnega prestrukturiranja, obravnavati pa so jih začeli tudi člani nadzornega sveta Istrabenza, a so sejo prekinili.Petkovega sestanka sta se udeležila tudi predsednika uprav Petrola in NFD Holdinga, Aleksander Svetelšek in Stane Valant.

Spomnimo, koprsko okrožno sodišče je 9. julija izdalo sklep o začetku prisilne poravnave Istrabenza, uprava pa ima možnost v roku štirih mesecev od izdanega sklepa predložiti spremembe načrta finančnega prestrukturiranja. Kot smo že pisali, naj bi se Istrabenz v spremenjenem načrtu finančnega prestrukturiranja zavezal k skrajšanju roka za poplačilo bank s pet na štiri leta, pa tudi k višji obrestni meri za dana posojila, s čimer naj bi skušal zadovoljiti banke upnice.

Odločitev o prislini poravnavi čez mesec dni
Banke upnice, ki bodo čez približno mesec dni glasovale o usodi prisilne poravnave, še vedno niso dosegle enotnega stališča glede možnosti zunajsodne poravnave. Prisilno poravnavo morajo namreč podpreti upniki, ki imajo v rokah najmanj 60 odstotkov terjatev, medtem ko imajo štiri banke, ki so zahtevale stečaj koprskega holdinga (Bawag, Sparkasse, Volksbank in SKB banka), 42-odstotni delež terjatev.

Vnovičen sestanek vseh 19 bank upnic Istrabenza v tem tednu ni predviden, obstaja pa možnost, da se bodo upnice sestajale v ožjih zasedbah.

Petrol o Istrabenzu