Logotip bo ostal, ime pa ne. Foto: Reuters
Logotip bo ostal, ime pa ne. Foto: Reuters

S ponedeljkom bodo na Fortenovo grupo prenesli terjatve Agrokorjevih upnikov in poslovne procese. Največji lastniki nove družbe so ruski banki Sberbank (39,2 odstotka) in VTB (7,5 odstotka) ter lastniki obveznic (25 odstotkov), med katerimi so večinoma ameriški finančni skladi.

Poravnava prinaša tudi dodatno določilo, ki Sberbanku odpira možnost zamenjave 18 odstotkov delnic največjega slovenskega trgovca Mercator za delnice nove družbe. Če bo aneks poravnave uveljavljen, bo Sberbank dobil dodatni 1,6-odstotni delež Fortenove ob obstoječih 39,2 odstotka.

Izvajanje sporazuma z upniki bo sicer steklo v 77 Agrokorjevih podjetjih na Hrvaškem. 45 insolventnih podjetij vodo vključili v novo družbo prek njihovih zrcalnih podjetij, ki bodo k svojemu imenu dodala besedo plus. Na Fortenovo grupo bodo prenesli tudi 32 Agrokorjevih solventnih podjetjih na Hrvaškem.

Premoženje in deleže v 82 podjetjih iz sestave Agrokorja v Sloveniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini ter drugih državah, med katerimi je največji Mercator, bodo v novo družbo v skladu z zakonodajo teh držav prenesli v drugi fazi, po sklenitvi postopka na Hrvaškem.
Izvorna insolventna podjetja bodo medtem pripojili dosedanjemu Agrokorju, ki ga bodo po koncu dela izredne uprave izbrisali iz sodnega registra. Delo izredne uprave, ki se je začelo z 10. aprilom 2017, se bo končalo, potem ko bo celotno premoženje Agrokorja preneseno na Fortenovo grupo.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mercator za zdaj na starem Agrokorju

Na starem Agrokorju za zdaj tako ostaja tudi Mercator. Glede njegove usode je izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Fabris Peruško v nizu nedavnih pogovorov za slovenske medije ponavljal, da si v Zagrebu želijo njegovega čimprejšnjega prenosa iz starega Agrokorja v bolj zdravo Fortenovo, saj je to pomembno tudi zaradi Mercatorjevih dobaviteljev, zaposlenih in celotnega slovenskega gospodarstva.

Prenos ima sicer svojo dinamiko, ki je odvisna od slovenske zakonodaje, z njim pa se mora strinjati vseh 55 Mercatorjevih bank upnic. Pogovori z bankami naj bi že potekali in se bodo nadaljevali v naslednjih tednih in mesecih, pri čemer imajo določene banke po Peruškovih besedah zadržke. Naslednja koraka za prenos delnic Mercatorja sta dovoljenje slovenske agencije za varstvo konkurence in reševanje vprašanja manjšinskih lastniških deležev. V najslabšem scenariju bi lahko Mercator pustili tudi na starem Agrokorju, je dejal Peruško.

Prav on bo danes prevzel tudi posle glavnega izvršnega direktorja Fortenove. V torek bodo nato potrdili še osem rednih neizvršnih članov upravnega odbora skupine.
Uprava Fortenove ima nekoliko bolj zdrave poslovne temelje, kot so bili v Agrokorju, a dolgovi pritiskajo tudi na poslovanje osvežene družbe, ki bo poslovanje začela na zgornji meji zadolženosti. Ta bo znašala med 1,4 in 1,5 milijarde evrov. Temu je treba dodati tudi 650 milijonov evrov dolgov Mercatorja.