Odkar Mercator ni več slovenski, številnih izdelkov pod blagovno znamko
Odkar Mercator ni več slovenski, številnih izdelkov pod blagovno znamko "Mercator" ne izdelujejo več slovenska podjetja. Foto: BoBo

Kot je znano, bo skupina Fortenova zaživela 1. aprila, najprej se bodo nanjo prenesle hrvaške hčerinske družbe Agrokorja, nato pa še druge v tujini, med njimi je zelo verjetno tudi Mercator. Se pa morajo s prenosom strinjati slovenske banke, ki jim Mercator dolguje 650 milijonov evrov. Minister Zdravko Počivalšek jim svetuje, naj Mercator zaščitijo tako, da zahtevajo podaljšanje lex Mercatorja, kar pomeni, da bi v upravi še naprej sedel poseben pooblaščenec.

Mercator ni na prodaj – tako je v petek za našo televizijo zatrdil prvi mož skupine Fortenova Fabris Peruško. Zakaj je torej slovenska vlada zanj iskala morebitne kupce?

"V preteklosti so lastniki, če sem čisto neposreden predstavniki Sberbanke, izjavljali, da bodo prodali svojo naložbo zelo hitro in to je tisto, kar nas skrbi," je odgovoril minister za gospodarstvo Počivalšek.

Zdravko Počivalšek je za TV Slovenija zatrdil, da država ne razmišlja o odkupu kakršnega koli deleža Mercatorja. Foto: BoBo
Zdravko Počivalšek je za TV Slovenija zatrdil, da država ne razmišlja o odkupu kakršnega koli deleža Mercatorja. Foto: BoBo

10.000 zaposlenih

Mercator zaposluje 10 tisoč ljudi in kupi za 500 milijonov evrov blaga od slovenskih dobaviteljev. Je pa minister jasen: "Država si ni nikoli želela in tudi ne bo nikoli odkupila nobenega deleža Mercatorja."

Kljub temu pa to ne pomeni, da država ne bo bedela nad ravnanjem novih lastnikov. Minister zato jasno nakaže, kaj bi morale storiti banke, ki jim Mercator dolguje 650 milijonov evrov, preden se bodo strinjale s prenosom Mercatorja na Fortenovo.

"V njihovem interesu je, da Mercator v tej novi združbi na neki način zaščitijo tudi vnaprej. Ali je mogoča kakšna modificirana prolongacija lexa Mercator ali ne, to je pač na njihovi strani," je poudaril Počivalšek.

Trenutno politiko Mercatorjevega vodstva do slovenskih dobaviteljev Počivalšek označuje kot korektno, a obenem opozarja, da številne izdelke pod blagovno znamko Mercator, ki so jih včasih izdelovala slovenska podjetja, zdaj izdelujejo v tujini.

Minister Počivalšek o prihodnosti Mercatorja