Moskva. Foto: EPA
Moskva. Foto: EPA

Italijanski energetski velikan Eni je prekinil sklepanje novih pogodb za pridobivanje nafte in naftnih derivatov v Rusiji, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Napovedal je tudi, da bo v celoti spoštoval vsa pravila, ki jih bosta v povezavi z Rusijo uvedla Italija in EU.

Angloavstralsko rudarsko podjetje Rio Tinto je medtem napovedalo izstop iz vseh komercialnih odnosov z ruskimi strankami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Časovnega roka za dokončanje tega procesa, ki bi se lahko zaradi velike prepletenosti podjetja z ruskimi subjekti izkazal za zelo zahtevnega, Rio Tinto ni navedel.

Rio Tinto ima v Avstraliji denimo v solasti z ruskim velikanom na področju aluminija Rusalom eno največjih svetovnih rafinerij te kovine Queensland Alumina. Rusal ima v lasti petino podjetja.

Japonski Mitsubishi Electric je prenehal pošiljati svoje izdelke na ruski trg, navaja ruska tiskovna agencija Tass. V današnji izjavi so poudarili, da jih je v to prisilila trenutna logistična in finančna situacija. Obenem so napovedali milijon evrov pomoči Ukrajini prek Združenih narodov. Mitsubishi Electric med drugim izdeluje klimatske naprave, gospodinjske izdelke in stroje za avtomatizacijo proizvodnje.

Sony prenehal pošiljati igralne konzole

Japonski Sony je medtem v Rusijo prenehal pošiljati svoje igralne konzole in igre, ustavil je tudi delovanje spletne trgovine Playstation Store v tej državi. "Sony Interactive Entertainment se pridružuje globalni skupnosti v pozivih k miru v Ukrajini," je na družbenem omrežju Twitter zapisalo podjetje.

Po navedbah japonskega časopisa Nikkei naj bi dobave igralnih konzol in programske opreme, povezane z njimi, v Rusijo prekinil tudi Nintendo.

Medtem pa se je zgodil preobrat pri japonskem trgovcu Fast Retailing, ki ima med drugim v lasti trgovine Uniqlo. Te bodo v Rusiji namreč zaprle svoja vrata, čeprav je predsednik skupine Fast Retailing Tadaši Janai še pred dnevi zagotavljal, da bodo ostale odprte. Kot so sporočili iz družbe, bodo začasno prekinili svoje delovanje zaradi številnih težav, s katerimi so se spoprijeli v zadnjem času, "vključno z operativnimi izzivi in poslabšanjem konfliktnih razmer".

Foto: EPA
Foto: EPA

Delno se umika tudi Spotify

Švedska platforma za pretočno predvajanje glasbe Spotify je napovedala, da v Rusiji ne bo več nudila dostopa do plačljivih naročniških storitev. Razlog za to odločitev so "nove omejitve, ki so jih uvedli glavni ponudniki plačilnih storitev", je dejal predstavnik družbe. Ustavili so tudi vse oglaševalske kampanje v Rusiji. Spotify je sicer že prejšnji teden napovedal zaprtje svoje pisarne v Moskvi, obenem pa vztrajajo pri odločitvi, da so njihove storitve v Rusiji še naprej na voljo, da bi tako "dovolili globalni pretok informacij".

Največja potovalna skupina na svetu, nemški TUI, je odvzela pravice za uporabo znamke TUI ruskemu partnerju TUI Russia. Skupina TUI je delež v TUI Russia lani odprodala, a je ruskemu podjetju dovolila nadaljnjo rabo imena TUI v Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Kazahstanu in Uzbekistanu. Ta politika se je zaradi ruske vojne v Ukrajini spremenila.

Hilton in Hyatt ustavila nove naložbe v Rusiji

Ameriški hotelski verigi Hilton in Hyatt sta napovedali, da bosta zaradi razmer v Ukrajini ustavili razvojne dejavnosti in nove naložbe v Rusiji. "Sprejeli smo odločitev o ustavitvi razvojnih naložb in vseh novih naložb v Rusiji," so sporočili iz Hyatta. "Še naprej bomo spremljali delovanje hotelov v Rusiji, pri čemer bomo spoštovali vse sankcije in ameriške vladne direktive v upanju na razrešitev krize," so dodali.

"Zaprli smo svoje pisarne v Moskvi, bomo pa zagotavljali delo in plačilo za vse prizadete člane naše ekipe," pa so navedli v Hiltonu. Tudi oni so dodali, da bodo vse dejavnosti širjenja v tej državi ustavili.

Da zapira svojih 28 trgovin v Rusiji, je sporočila modna znamka Hugo Boss, ustavila je tudi spletno prodajo na ruskem trgu. Podjetje s sedežem v mestu Metzingen na jugovzhodu Nemčije je sicer obljubilo, da bo še naprej plačevalo plače okoli 200 zaposlenim v Rusiji.

Rusijo medtem zapušča tudi prva večja ameriška investicijska banka. Da "v skladu z regulativnimi in licenčnimi zahtevami" ukinja svoje poslovanje v tej državi, je sporočila banka Goldman Sachs. Banka je v Rusiji dejavna od leta 1998 in ima v Moskvi pisarno.

V sredo je prek svoje spletne strani zaustavitev dejavnosti v svojih ruskih proizvodnih obratih naznanil tudi proizvajalec težke gradbene opreme Caterpillar. Zaustavitev poslovanja v Rusiji pa je za Reuters potrdil tudi ameriški industrijski velikan 3M.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.