Izgradnja hidroelektrarn na spodnji Savi je ogrožena tudi zaradi širjenja Nature 2000. Foto: MMC RTV SLO
Izgradnja hidroelektrarn na spodnji Savi je ogrožena tudi zaradi širjenja Nature 2000. Foto: MMC RTV SLO

Hidroelektrarna (HE) Krško bo zaradi zamude pri nadvišanju bližnje lokalne ceste poskusno obratovanje začela približno šele pol leta pozneje, več mesecev bo zamujala tudi prostorska uredba za HE Mokrice, za dokončanje verige pa se namesto leta 2016 omenja že leto 2018. Pri tem se zapleta tudi z denarjem za izgradnjo HE Brežice in Mokrice.

Izgradnja HE Brežice naj bi po prvotnih načrtih stala približno 124 milijonov evrov, izgradnja HE Mokrice pa približno 110 milijonov evrov. Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič pa je na današnji seji odbora za HE na spodnji Savi v Brežicah opozoril, da so zdaj načrtovani drugačni zneski.

Ob tem je bil precej skrivnosten, saj ni želel izdati novih finančnih načrtov. Izjavil je le, da je financiranje zadnjih dveh HE v spodnjesavski verigi negotovo. Denar zanju naj bi zagotovili tudi iz vodnega in podnebnega sklada oz. prek tako imenovanih kuponov za izpuste ogljikovega dioksida, katerih vrednost pa je zdaj večkrat nižja, kot je bila ob sprejemanju zakona o pogojih koncesije. Pri financiranju teh projektov pa naj bi bilo potrebno veliko kreativnosti.

Predlog širjenja Nature 2000 na spodnji Savi
Na seji odbora za HE so udeleženci razpravljali tudi o predlogu širjenja Nature 2000 na spodnjo Savo, kar bi gradnjo HE Mokrice podražilo ali celo onemogočilo, hkrati pa bi ogrozilo izvedbo tamkajšnje protipoplavne zaščite.

Bogovič je menil, da je potrebno pri širjenju Nature 2000 in hidroelektrarnah najti kompromis. Pozval je tudi k umirjenemu reševanju navedenega zapleta in napovedal, da bo posebna skupina januarja prihodnje leto obiskala Evropsko komisijo in predstavila svoje argumente ter predloge.

Direktor Hidroelektrarn na spodnji Savi Bogdan Barbič pa je sicer menil, da je mogoče projekt spodnjesavskih HE ob zahtevah Nature 2000 do konca izpeljati tudi z ustreznimi tehničnimi rešitvami.