Čeprav država od DUTB-ja zahteva osemodstotno donosnost, ta posluje z izgubo. Foto: MMC RTV SLO
Čeprav država od DUTB-ja zahteva osemodstotno donosnost, ta posluje z izgubo. Foto: MMC RTV SLO

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je imela pri 7,7 milijona evrov čiste izgube 6,5 milijona evrov poslovnih odhodkov in s tem tudi izgube iz poslovanja. Največjo postavko predstavljajo stroški storitev v znesku 4,8 milijona evrov – mediji so velikokrat poročali o visokih zneskih svetovalnih pogodb, ki jih je DUTB med drugim izplačeval svojemu nekdanjemu in zdajšnjemu direktorju Torbjörnu Må, medtem ko so stroški dela znašali 1,6 milijona evrov.
Najvišji so bili stroški intelektualnih in osebnih storitev. Skupno so znašali 3,1 milijona evrov, med njimi predstavljajo svetovalne storitve dva milijona evrov, odvetniške in notarske storitve 0,5 milijona evrov ter stroški zagotavljanja računovodskih in IT-storitev ter revizije 0,5 milijona evrov.

Prenos terjatev z dveh največjih slovenskih bank, NLB-ja in NKBM-ja, se je končal maja. Nominalna vrednost terjatev, prenesenih z NLB-ja, znaša 2,278 milijarde evrov, tistih z NKBM-ja pa 1,22 milijarde evrov.
DUTB je bankama za prenesene terjatve izplačal za 1,1 milijarde evrov kapitala v državnih obveznicah, kar je približno tretjina knjigovodske vrednosti. Na prenos terjatev čaka še Abanka Vipa, ki mora prej dobiti še zeleno luč Evropske komisije. Državne podpore bo deležna tudi Banka Celje, a tudi ta še čaka na soglasje Bruslja.

Po reviziji popravili lansko izgubo
Maja objavljeno nerevidirano poročilo DUTB-ja je pokazalo, da je t. i. slaba banka preteklo leto sklenila z 81,93 milijona evrov čiste izgube, je še razvidno iz poročila. V to so bili vključeni stroški ustanavljanja družbe, glavnina izgube pa je izvirala iz prenosa slabih terjatev z NLB-ja in NKBM-ja na DUTB.

Ta je za terjatve plačal več, kot je njihova poštena vrednost. Interna cenitev DUTB-ja je po prenosu terjatev namreč pokazala, da so prenosne cene v 20 primerih opazno višje od poštenih vrednosti, zunanji revizor, KPMG, pa je nato ocenil, da mora DUTB za 17 primerov narediti 92,6 milijona evrov oslabitev.

V DUTB-ju so se junija zato odločili za interno vrednotenje prevzetih bančnih terjatev. Revizijo je ponovno opravil KPMG, da bi določili poštene vrednosti teh sredstev. Znova so ovrednotili vrednost prenesenih terjatev za 104 največja podjetja, ki predstavljajo 80 odstotkov celotnega prevzetega portfelja, ter 10 naložb v lastniške deleže in delnic v prenosni vrednosti 15 milijonov evrov.

Revizija je pokazala, da je poštena vrednost ocenjenih sredstev za 39,9 milijona evrov manjša od prenosnih cen, kar predstavlja štiriodstotno zmanjšanje vrednosti prenesenih sredstev. Pri 62 podjetjih je bila poštena vrednost od prenosne manjša za skupno 175,6 milijona evrov, pri 42 pa je bila večja za 145,7 milijona evrov. Pri teh so slabitve tako dosegle 29,9 milijona evrov.

Ocenjene poštene vrednosti za 10 lastniških naložb so bile pri sedmih podjetjih za 10,3 milijona evrov manjše od prenosnih, pri treh pa večje za 0,4 milijona evrov. V tem primeru so slabitve dosegle 9,9 milijona evrov, v obeh primerih skupaj pa so, zaokroženo navzgor, znašale 39,9 milijona evrov.