Nadzorni svet NLB-ja je podal tudi soglasje k sklepu uprave glede dokapitalizacije v višini 250 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Nadzorni svet NLB-ja je podal tudi soglasje k sklepu uprave glede dokapitalizacije v višini 250 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Poslovni rezultati NLB-ja in KBC-ja

Po zasedanju nadzornega sveta so iz največje slovenske banke sporočili, da je imela celotna skupina lani 202,2 milijona evrov izgube po obdavčitvi, leto prej pa je izguba znašala 86,8 milijona evrov. Izguba je posledica oslabitev in rezervacij, ki so lani dosegle 477,3 milijona evrov, še pravijo v banki in dodajajo, da je Skupina NLB pred rezervacijami ustvarila 250,4 milijona evrov dobička.

Matična Nova Ljubljanska banka (NLB) je imela lani 183,4 milijona evrov izgube, potem ko je predlani ta znašala 23,6 milijona evrov. Oslabitve in rezervacije so lani znašale 376,8 milijona evrov. V zadnjem četrtletju je banka NLB imela 150,6 milijona evrov izgube in za 199,2 milijona evrov oslabitev ter rezervacij.

Nadzorniki potrdili 250-milijonsko dokapitalizacijo
Nadzorni svet NLB-ja je podal tudi soglasje k sklepu uprave glede dokapitalizacije v višini 250 milijonov evrov za krepitev kapitalske ustreznosti banke skladno s potrjeno strategijo NLB skupine 2010-2015. Dokapitalizacijo NLB-ja bodo izpeljali predvidoma do konca marca letos.

Dokapitalizacija bo potekala z izdajo največ 2.155.173 novih navadnih kosovnih delnic NLB-ja z glasovalno pravico, emisijska vrednost ene delnice pa bo znašala 116,00 evra, so še zapisali v sporočilu, objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Javna prodaja novih delnic bo potekala v dveh krogih. V prvem krogu prodaje bodo nove delnice lahko vplačali in vpisali obstoječi delničarji v višini prednostne pravice v sorazmerju s svojimi deleži v osnovnem kapitalu banke. V drugem krogu prodaje bodo na prodaj preostale nove delnice vsem vlagateljem.

Jašovič: Dokapitalizacija pozitiven znak
Predsednik uprave NLB-ja, Božo Jašovič, je po predstavitvi rezultatov izrazil prepričanje, da bo dokapitalizacija pozitiven znak za nastop banke na mednarodnih finančnih trgih. Član uprave David Benedek pa meni, da bi se z dokapitalizacijo v celotni predvideni višini kapitalska ustreznost banke zvišala za 1,6 odstotne točke, prav tako količnik najbolj kakovostnega kapitala Tier 1. Na ravni skupine bi tako ob uspešni dokapitalizaciji kapitalska ustreznost znašala 11,8 odstotka, na ravni matične banke pa 11,6 odstotka, količnik Tier 1 pa 7,6 oz. 8,1 odstotka.

Jašovič je prepričan, da jim bo uspelo z dokapitalizacijo in izvedbo vseh predvidenih ukrepov v strategiji sprostiti dovolj kapitala, da bodo izpolnili pričakovanja finančnih trgov. Ob tem je prvi mož banke predstavil tudi nekaj ukrepov iz strategije skupine NLB za obdobje 2010-2015, med katerimi so tudi: odprodaja nestrateških naložb, zmanjšanje posojil na nestrateških trgih, zmanjšanje tveganja naložbenega portfelja banke ter ukrepi za racionalizacijo poslovanja in znižanje stroškov.

KBC IZPLAVAL IZ RDEČIH ŠTEVILK

Poslovne rezultate je objavila tudi belgijska skupina KBC, ki je leta 2010 ustvarila 1,86 milijarde evrov dobička. Zadnje četrtletje lani je končala s 724 milijoni evrov dobička. KBC, ki je nekaj manj kot tretjinski lastnik NLB-ja, se je tako uspešno izkopal iz rdečih številk prejšnjih dveh let.

Visok četrtletni dobiček pripisujejo prihodkom od poslovnega modela strateškega bančništva in zavarovalništva na ključnih trgih Belgije, srednje in vzhodne Evrope.

Ni jasno, ali bo KBC sodeloval
Pogovori med vlado in belgijsko bančno skupino KBC glede pogojev dokapitalizacije še potekajo. Pogajanja v imenu države vodi Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države, uradnih izjav o poteku pogovorov pa za zdaj ni. Po neuradnih informacijah naj bi sicer kazalo, da ne bodo uspešni, zaradi česar bo morala država večino novih delnic vplačati sama.

Evropska unija in Evropska agencija za bančni nadzor bosta najverjetneje že konec februarja opravili nove stresne teste bank. NLB ga je komaj prestal že lani, letos pa bo najverjetneje v še večjih težavah.

Poslovni rezultati NLB-ja in KBC-ja