Gospodarstvo
(8)

Poudarki

  • Na podlagi nedavno sprejetega zakona lahko država v Mercatorju kot družbi sistemskega pomena imenuje izrednega člana uprave.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 5 glasov Ocenite to novico!
Gregor Planteu
Gregor Planteu bo kot izredni član uprave bdel nad posli Agrokorja, ki bi lahko škodovali Mercatorju. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Dodaj v

Izredni član uprave Mercatorja dobil še zeleno luč sodišča

Gregor Planteu bo funkcijo prevzel po vpisu v sodni register
19. maj 2017 ob 16:13
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Okrožno sodišče v Ljubljani je sledilo predlogu vlade in izdalo sklep o imenovanju Gregorja Planteua za izrednega člana uprave Mercatorja. Vlada je imenovanje Planteua predlagala na podlagi nedavno sprejetega zakona, ki Mercator opredeljuje kot družbo sistemskega pomena.

Na podlagi tega zakona lahko država v Mercatorju kot družbi sistemskega pomena imenuje izrednega člana uprave. Lastnik Mercatorja, hrvaški koncern Agrokor, je v postopku zaradi insolventnosti. Planteu bo pristojen le za posle z Agrokorjem in z njim povezanimi družbami. Kot določa zakon, bodo člani uprave in izredni član uprave odločitve glede vodenja teh poslov sprejemali soglasno.

Planteu bo svoje delo v upravi Mercatorja lahko začel po objavi imenovanja v sodnem registru. Po zakonu sodišče izrednega člana uprave v sodni register vpiše po uradni dolžnosti po hitrem postopku. Vlada je ocenila, da je njegovo imenovanje nujno, da se prepreči morebitno negativno vplivanje Agrokorja kot večinskega lastnika na Mercator.

Počivalšek: Planteu ima ustrezne izkušnje
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob sprejemu sklepa na vladi povedal, da je bil Planteu izbran na podlagi strokovnih izkušenj, saj ima znanje s področja upravljanja korporativnih financ, finančnega prestrukturiranja in uvajanja nadzornih sistemov. Planteu je med drugim deloval v multinacionalki Maersk in nazadnje v Rokometnem klubu Celje Pivovarna Laško.

Ukrep imenovanja izrednega člana uprave je po ministrovih besedah preventiven, saj da "obstaja resna ogroženost glede sposobnosti povrnitve prikrajšanja, ki bi lahko bilo posledica navodil večinskega lastnika". Po oceni vlade javna korist ohranitve delovnih mest v tem primeru presega interese večinskega lastnika. Hkrati bodo preprečili negativne posledice za poslovanje Mercatorja, je še dejal minister.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
xerces8
# 19.05.2017 ob 17:50
Samo res. Iz Maersk, ki ima 50 milijard EUR prometa letno, v RK Celje, potem pa na politično nastavljen stol?
Še ena Lidija?
SpicyWeiner
# 19.05.2017 ob 16:17
A bo dobil svojo pisarnico v kleti? A ga bo kdo sploh tam resno jemal? Oziroma boljše vprašanje: Ali ga bo vratar sploh spustil v bajto?
rokers
# 21.05.2017 ob 07:37
sm mel priliko "sodelovat" z njim in sem daleč od mnenja da bi bil ta dečko sposoben za vodit tako podjetje...katastrofa
gaby75
# 22.05.2017 ob 18:06
Gospodu želim sicer vse najboljše pri izpolnjevanju svojih obveznosti. Vendar je dejstvo, da bo to vse prej kot transparentno. Namreč nekaj let sem doloval v tem okolju in lahko preprosto povem, če nisi relevanten "igralec na šahovnici"; si nepomemben kot lanskoletni sneg. Nihče me ne bo prepričal, da bo slednji gospod lahko s čimerkoli prispeval k poslovanju Merkatorja in to iz enenga preprostega naslova...lastnik nima s tem gospodom nič. Bolje lastnik, si je sicer s to potezo zagotovil kakšen morebiten kredit, amapk kaj več od tega pa sigurno ne.
Relevantno vprašanje je, kdo bo plačo izplačal in če pravilno sklepam, to še dodatno prispeva k moji teoriji!
levanda
# 22.05.2017 ob 08:48
Še en razlog več, zakaj tone mercator. Najprej ga kupijo hrvati in izrinjajo slovenske izdelke s polic. Sedaj pa nastavljamo parazite, ki bodo tam samo plačo vlekli.
amigo
# 20.05.2017 ob 07:45
Kdo bo plačeval tega specialista? Merkator ali pa kar davkoplačevalci.
m72
# 19.05.2017 ob 21:18
"Izredni član uprave Mercatorja dobil še zeleno luč sodišča"

A ga bodo spustili, ali kaj?
lordstandish
# 19.05.2017 ob 16:19
Nas, smc in sd? Seveda je, sedaj pa hitro kaksno pogodbico za svetovanje (pravno) akademikom iz smc
Kazalo