V upravi so trenutno njena predsednica Lidija Glavina, začasno še Vanessa Grmek, da ne bi bila nesklepčna. Foto: BoBo
V upravi so trenutno njena predsednica Lidija Glavina, začasno še Vanessa Grmek, da ne bi bila nesklepčna. Foto: BoBo

Uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) je po zakonu in statutu predvidena kot tričlanska. Po junijskem odhodu Nade Drobne Popovič in nedavnem odhodu Andreja Bertonclja je zgolj s predsednico uprave Lidijo Glavina tako postala nesklepčna.

Nadzorni svet SDH-ja je o nadaljnjih korakih glede popolnjevanja uprave odločal še pred potrditvijo Bertonclja za ministra. Medtem ko se je omenjala možnost, da bi lahko nadzorniki v upravo začasno imenovali nekoga iz svojih vrst – za takšno potezo so se denimo odločili aprila letos, ko je začasni član uprave postal Bertoncelj –, se to ni zgodilo, ker nihče izmed članov ni podal soglasja za to. Nadzorni svet pod vodstvom Damjana Beliča se je odločil uporabiti možnost imenovanja začasnega člana uprave prek sodišča.

Sodišče je pretekli petek za članico uprave imenovalo Vanesso Grmek, do tedaj pomočnico uprave SDH-ja, zadolženo za področje upravljanja kapitalskih naložb države in SDH-ja. Mandat sodno imenovane članice uprave preneha, ko je namesto nje imenovan nov član uprave.

Po izteku razpisa za dva nova člana uprave bo nominacijska skupina nadzornega sveta med prijavljenimi, ki bodo izpolnjevali vse pogoje, oblikovala ožji izbor kandidatov, s katerimi bo opravila razgovore.

Ker so kadrovska vprašanja običajno politično občutljiva, bo imenovanje dveh novih članov uprave najverjetneje ena prvih preizkušenj usklajevanja interesov med strankami v manjšinski vladi na področju upravljanja državnega premoženja.