Slovenski izvozniki na veliko dobavljajo avtomobilski industriji po Evropi. Na fotografiji proizvodnja Revoza. Foto: Goran Rovan

Januarski presežek v blagovni menjavi s tujino je šesti zaporedni januarski presežek in največji januarski presežek doslej. Znašal je 120,9 milijona evrov, je izračunal državni statistični urad.

Izvoz in uvoz blaga po mesecih. Foto: Surs

Januarja je bila vrednost izvoza v primerjavi s povprečno vrednostjo mesečnega izvoza lani višja za 5,2 odstotka, vrednost uvoza pa je bila višja za 1,1 odstotka, je danes sporočil statistični urad. Pokritost uvoza z izvozom je bila januarja 104,7-odstotna.

Slovenija je v države Evropske unije januarja izvozila za osem odstotkov več blaga kot januarja lani, iz njih pa uvozila za 3,3 odstotka več blaga. Izvoženo blago je bilo vredno 2,05 milijarde evrov, uvoženo 1,91 milijarde evrov. Presežek se je ustavil pri 140,1 milijona evrov in bil za tretjino večji od presežka januarja lani. S trgovanjem z EU-ja je Slovenija ustvarila 75,6 odstotka vsega izvoza in 73,7 odstotka vsega uvoza blaga.

Izvoz blaga v države, ki niso članice EU-ja, se je januarja povečal za 36 odstotkov, na 660,4 milijona evrov, uvoz pa za 27,2 odstotka, na 679,6 milijona evrov. Januarja je država v blagovni menjavi s to skupino držav podobno kot januarja lani ustvarila primanjkljaj v vrednosti 19,2 milijona evrov. Ta je bil nekoliko nižji kot pred letom dni, so še navedli v uradu.