Ljudje pred zaprtimi vrati poslovalnice Sberbanka v ljubljanski Šiški. Dvigi in plačila na Sberbanku so do srede omejeni na 400 evrov dnevno. Kot so sporočili iz Banke Slovenije, druge storitve te banke začasno niso na voljo. Foto: MMC RTV SLO
Ljudje pred zaprtimi vrati poslovalnice Sberbanka v ljubljanski Šiški. Dvigi in plačila na Sberbanku so do srede omejeni na 400 evrov dnevno. Kot so sporočili iz Banke Slovenije, druge storitve te banke začasno niso na voljo. Foto: MMC RTV SLO

Zaradi posledic ruskega napada na Ukrajino je poslovanje ruske banke Sberbank v Sloveniji omejeno le še na kartično poslovanje. "Za komitente slovenske Sberbank banke to pomeni, da se s ponedeljkom zjutraj do srede zjutraj poslovanje banke omeji zgolj na poslovanje s plačilnimi karticami. Ostale storitve začasno ne bodo na voljo, poslovalnice bodo zaprte. V tem času bomo poiskali ustrezen način reševanja banke, ki bo zagotovil nemoteno poslovanje za vse komitente banke," pa so zapisali pri Banki Slovenije.

Sberbank komitente prosi za razumevanje. Informacije bodo na voljo na spletni strani www.sberbank.si in na brezplačni telefonski številki 080 22 65.

Zapleti pri nakazilu socialnih transferjev na račune pri Sberbank

Zaradi ukinitve nakazil na banko Sberbank prihaja do težav pri nakazilu socialnih transferjev na transakcijske račune komitentov te banke. Kot so sporočili z ministrstva za delo, je bilo zavrnjenih okoli 100 nakazil varstvenih dodatkov, težave pričakujejo tudi pri drugih transferjih. "Pričakujemo, da bodo zavrnjena tudi nakazila za ostale pravice, ki jih izplačuje ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti," so zapisali v sporočilu za javnost.

Zagotovili so, da intenzivno iščejo rešitev za ponovna nakazila zavrnjenih nakazil in pripravo seznama vseh oseb, ki imajo odprt transakcijski račun pri Sberbank, na podlagi katerega bi center za socialno delo stranke obvestil, da naj jim sporočijo nov transakcijski račun. "Zato vse upravičence do socialnih transferjev naprošamo, da pristojnemu centru za socialno delo sporočijo novo številko tekočega računa, na katerega bodo nakazani transferji," so pozvali.

Sorodna novica Na ruski borzi danes ne bo trgovanja. Ruska centralna banka dvignila obrestno mero na 20 odstotkov.

Zaposleni in upokojenci naj čim prej odprejo druge račune in jih javijo delodajalcu ali Zpizu

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je medtem po poročanju Financ že nakazal pokojnine 4273 uživalcem pokojnine, ki imajo račun odprt pri omenjeni banki. Upokojenci tako lahko danes in jutri dvignejo največ 400 evrov.

Upokojenci, ki bodo odprli nov transakcijski račun pri drugi banki, morajo to do 5. marca sporočiti Zpizu pisno, in sicer je treba sporočiti osebne identifikacijske podatke ter točne podatke o novem bančnem računu z nazivom in naslovom banke. Zahtevek mora lastnoročno podpisati uživalec oziroma njegov zakoniti zastopnik, če gre za mladoletno osebo, ali skrbnik oziroma pooblaščenec.

Ob tem spletne Finance poročajo tudi, da so komitenti Sberbanka, ki so zaposleni v državni upravi, že prejeli obvestilo, naj takoj odprejo nov transakcijski račun za izplačilo plače oziroma naj to storijo do petka. Takšna priporočila so po poročanju Financ dali tudi nekateri zasebni delodajalci.

Banka Slovenije bo navodila komitentom sporočila v torek dopoldne

Kot so za MMC poudarili na Banki Slovenije, je zaprtje Sberbanke začasno, medtem iščejo rešitve za nastalo situacijo. Več podrobnosti in navodil za komitente bo Banka Slovenija sporočila v torek dopoldne.

"S tem ukrepom bomo v banki omejili previsok odliv vlog. Nenaden visok odliv vlog bi še bolj negativno vplival na trenutno poslovanje banke. Omejili bomo tudi izvajanje vseh oblik plačilnega prometa. To pomeni, da se vneseni plačilni nalogi naslednja dva dneva ne bodo izvrševali," so v sporočilu za javnost ponoči objavili na spletni strani Sberbanke. Kot so pojasnili, so "v luči zadnjih geopolitičnih dogodkov" v banki v zelo kratkem času zaznali znaten odliv sredstev strank.

Vloge do 100.000 evrov zajamčene

Slovenska shema zajamčenih vlog, katere podpisnica je tudi Sberbanka, jamči za vloge do 100.000 EUR na stranko v posamezni banki.

Tudi finančni minister Andrej Šircelj je po odločitvi o sankcijah zoper rusko banko Sberbank ponoči zagotovil, da so ob sprejetju sankcij omogočili rešitve, ki bodo zagotavljale varnost varčevalcev, kar je pozdravil. Obenem je spomnil, da varnost prihrankov jamčita tudi sklad za jamstvo vlog in državni proračun.

"Varnost prihrankov jamčita sklad za jamstvo vlog, v katerega banke vplačujejo redne letne prispevke, in državni proračun. Ta sklad je bil ustanovljen posebej za zagotavljanje varnosti prihrankov. Poleg tega so prihranki do 100.000 evrov zavarovani z jamstvom države. To velja tudi za prihranke v Sberbank d. d.," je sporočil Šircelj.

Sberbank zaprl poslovalnice v Sloveniji

Evropska podružnica Sberbanke bo najverjetneje propadla

Evropska centralna banka in Enotni odbor za reševanje sta v nedeljo odločila, da bančna skupina Sberbank Europa AG s sedežem na Dunaju preneha s poslovanjem. Sberbank Europe AG ima sicer še hčerinski družbi na Hrvaškem in v Sloveniji. Sberbank v Sloveniji sodeluje predvsem s slovenskimi strankami, regulira pa jo Banka Slovenije.

Evropska podružnica Sberbanke bo sicer po napovedi Evropske centralne banke "propadla ali verjetno propadla", tako kot tudi njene izpostave v Sloveniji in na Hrvaškem. Zaradi poslabšanja likvidnosti namreč verjetno ne bo mogla pravočasno poplačati svojih dolgov, so pojasnili.

Hkrati je bilo sprejeto tudi prehodno obdobje oziroma kratkotrajni moratorij, v katerem bodo za slovensko hčerinsko banko poiskali hitro in konstruktivno rešitev in na ta način zagotovili nemoteno poslovanje vsem njenim komitentom, so dodali.

Sberbank je sicer edina banka v slovenskem bančnem sistemu, ki ima rusko lastništvo, vse ostale banke pa poslujejo kot običajno.

Gorenjska banka: Nakup slovenske Sberbank v trenutnih razmerah neizvedljiv

V trenutnih razmerah je nadaljevanje postopka nakupa slovenske banke Sberbank po veljavni pogodbi neizvedljivo, so sporočili iz Gorenjske banke, ki je kupoprodajno pogodbo za nakup slovenske hčerinske družbe ruske banke podpisala novembra lani. Kot so dodali, v dosedanjem postopku Gorenjska banka ni prevzela nobenih pogodbenih obveznosti.

Ustrezen način reševanja slovenske izpostave Sberbank, ki bo zagotovil nemoteno poslovanje za komitente Sberbank banke, bo opredelila Banka Slovenije, so še zapisali v Gorenjski banki. Ob tem so dodali, da sami nadaljujejo poslovanje kot neodvisna, samostojna bančna institucija, ki zagotavlja varnost in zanesljivost bančnih storitev v domačem in mednarodnem prostoru.

Gorenjska banka, ki je v lasti srbske AIK banke, je novembra lani podpisala pogodbo o nakupu Sberbank banke v Sloveniji. V tem poslu so se Gorenjska banka, AIK in družba AEC (krovni holding poslovnega sistema srbskega poslovneža Miodraga Kostića) z ruskimi lastniki dogovorili še, da bodo prevzeli še pet hčerinskih družb Sberbank v regiji, in sicer v Srbiji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem in Madžarskem.

Sberbank kot naslednica Volksbanka v Sloveniji deluje 10 let

Sberbank je v Sloveniji navzoča 10 let in se uvršča na deveto mesto po velikosti. Banka je zaposlovala 388 ljudi. Njena poslovna mreža obsega 12 poslovalnic, in sicer v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Kranju, Celju, Šentjurju, Šentjerneju in Tepanju, ter Center za financiranje mikropodjetništva v Ljubljani.

Sberbank je naslednica Volksbanka, ki je bila v Sloveniji prisotna od 1993. Banka je iz avstrijskega lastništva v rusko prešla sredi februarja 2012, ko je ruska banka Sberbank zaključila nakup 100-odstotnega lastniškega deleža bančne skupine Volksbank International, vzhodne enote avstrijske Volksbank, katere del je bila tudi Volksbank v Sloveniji. Ta je imela takrat okoli 200 zaposlenih in nekaj nad milijardo evrov bilančne vsote. V Sberbank banko se je preimenovala na začetku leta 2013.

Ruska Sberbank – največja ruska banka, ki je v večinski lasti ruske centralne banke, slaba polovica pa je v lasti domačih in tujih vlagateljev – je prodajo Sberbank Europe napovedala že leta 2015. Prizadevanja za prodajo bank v Avstriji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, Češkem, Madžarskem, v Srbiji, Nemčiji in Sloveniji je okrepila sredi lanskega leta.

Banka Sberbank v Sloveniji je imela konec 2020 imela 1,12 milijona evrov dobička pred davki. Kapitalska ustreznost banke je znašala 19,8 odstotka. Banka je imela 1,84 milijarde evrov bilančne vsote. Po njej se med bankami v Sloveniji uvršča na deveto mesto.

Konec tega leta je imela banka 1,34 milijarde evrov vlog strank, ki niso banke. Od tega je bilo depozitov fizičnih oseb za 484 milijonov evrov. Krediti prebivalstvu so konec leta 2020 znašali 446,69 milijona evrov, podjetjem pa 755,42 milijona evrov, izhaja iz nazadnje objavljenega letnega poročila banke za leto 2020.

Sberbank je igrala pomembno vlogo pri reševanju hrvaškega koncerna Agrokor in tudi kot delničar slovenskega Mercatorja. Ruska Sberbank je lastnica 44 odstotkov hrvaške prevzemnice zdravega dela Agrokorja, skupine Fortenova, pod okrilje katere od marca lani sodi tudi slovenski Mercator. Ruska banka Sberbank je umik iz lastništva Fortenove v dveh letih napovedala sredi lanskega leta.

Janša: Hranilne vloge državljanov v banki Sberbank so varne

Hranilne vloge državljanov so v podružnici Sberbanka v Sloveniji po besedah premierja Janeza Janše varne. "Finančno ministrstvo si skupaj z Banko Slovenije in institucijami EU-ja prizadeva, da bi motnja v poslovanju in prenos vlog na novega lastnika trajala čim krajši čas," je poudaril.

Janša se je, kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, s tem odzval na sporočilo, da se sankcije proti Rusiji zaradi vojaške agresije nad Ukrajino odražajo tudi v bančnem sistemu, posledično pa je bila na ravni Evropske centralne banke in Enotnega odbora za reševanje sprejeta odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe, ki ima hčerinsko banko tudi v Sloveniji, prekine poslovanje.

Banka Slovenije je ob tem sporočila, da je bilo sprejeto tudi prehodno obdobje oziroma kratkotrajni moratorij, v katerem se bo za slovensko hčerinsko banko poiskala hitra in konstruktivna rešitev in na ta način zagotovilo nemoteno poslovanje vsem njenim komitentom. Do srede zjutraj so dvigi in plačila komitentom omejeni na 400 evrov dnevno, več podrobnosti o nadaljnjih korakih bo znanih v torek.

V centralni banki preigravajo več možnosti. Po poročanju Financ so na mizi prodaja oziroma prenos premoženja, obveznosti in komitentov banke, začasen prenos premoženja in obveznosti banke na novo poslovno entiteto v delni ali popolni lasti države, torej neke vrste slabo banko, ali pa dokončen prenos na takšno slabo banko.

Po neuradnih informacijah časopisa se za slovensko hčer evropske podružnice Sberbank trenutno uporablja prvi scenarij, torej poskus prenosa komitentov. V igri naj bi bila NLB in Gorenjska banka. Ali bosta ta dejansko oddala ponudbo, bo predvidoma znano v torek. ECB bi o morebitnem prenosu komitentov na novo banko odločala po "super hitrem postopku", so še izvedeli na Financah.

Finančni minister Andrej Šircelj je po odločitvi o sankcijah zoper rusko banko Sberbank danes zagotovil, da so omogočili tudi rešitve, ki bodo zagotavljale varnost varčevalcev, kar je pozdravil. Obenem je spomnil, da varnost prihrankov jamčita tudi sklad za jamstvo vlog in državni proračun.