Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruska centralna banka se je za dvig obrestne mere odločila, da bi preprečila tveganje depreciacije rublja in višje inflacije.

Rusija je podjetjem naročila tudi prodajo 80 odstotkov svojih deviznih prihodkov, sta sporočila centralna banka in finančno ministrstvo.

Prav tako je ruska centralna banka tujcem prepovedala prodajo ruskih vrednostnih papirjev. Napovedala je tudi dokapitalizacije in transakcije v tuji valuti, namenjene podpori domačim finančnim institucijam.

Centralna banka je v nedeljo napovedala tudi vrsto ukrepov za podporo domačim trgom, s čimer želi ublažiti posledice ostrih zahodnih sankcij.

Ruska centralna banka je najprej večkrat premaknila začetek poslovanja na ruski borzi, potem pa sporočila, da trgovanja ne bo.

Kot je za Drugo jutranjo kroniko poročala dopisnica iz Rusije Vlasta Jeseničnik, bo danes črni dan za rusko valuto zaradi zahodnih sankcij, rubelj je izgubil že 30 odstotkov v primerjavi z dolarjem in 40 odstotkov glede na evro. Pred bankomati so vrste, ljudje dvigujejo tujo valuto.

Rusija ima po podatkih ruske centralne banke 640 milijard dolarjev deviznih rezerv, največ v evrih, dobrih 32 odstotkov, več kot 16 odstotkov v dolarjih in skoraj 22 odstotkov v zlatu, je še poročala Vlasta Jeseničnik.

Kot smo poročali, so zahodne zaveznice v soboto dosegle dogovor o izključitvi določenih ruskih bank iz plačilnega sistema SWIFT.

Rusija je sposobna nadomestiti škodo, ki bo nastala zaradi zahodnih sankcij, so sporočili iz Kremlja. Ruski predsednik Vladimir Putin bo sicer danes svoje delo posvetil gospodarskim vprašanjem in se sestal s ključnimi ministri, predsednico centralne banke in direktorjem banke Sberbank.

"Zahodne sankcije so hude, vendar ima naša država potencial, da nadomesti škodo," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov. Putin se bo po njegovih besedah sestal s premierjem Mihailom Mišustinom, finančnim ministrom Antonom Siluanovom, predsednico ruske centralne banke Elviro Nabjulino in izvršnim direktorjem glavne ruske banke Sberbank.

Kaj padec rublja pomeni za slovenske izvoznike in podjetja v Rusiji?
Sorodna novica Kaj je SWIFT, kaj pomeni izključitev Rusije in ali se bo Zahod s tem ustrelil v koleno?

ECB: Evropska podružnica banke Sberbank bo verjetno propadla

Evropska centralna banka je sporočila, da evropska podružnica ruske banke Sberbank zaradi poslabšanja likvidnosti v prihodnje namreč verjetno ne bo mogla pravočasno poplačati svojih dolgov, zato "bo propadla ali verjetno propadla".

Črna prihodnost se napoveduje tudi podružnicam Sberbanke v Sloveniji in na Hrvaškem. Sberbank Europe AG, ki ima sedež v Avstriji, in njeni hčerinski družbi na Hrvaškem in v Sloveniji so "izkusile znatne odlive vlog zaradi vpliva geopolitičnih napetosti na njihov ugled", so še zapisali v sporočilu, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Dvigi so privedli do poslabšanja likvidnosti banke in ni razpoložljivih sredstev, so opozorili pri ECB-ju. Proti ruskim bankam so bile uvedene tudi ostre sankcije zaradi ruskega napada na Ukrajino.

Avstrijski regulator je uvedel moratorij na evropsko hčerinsko družbo Sberbank, ki zato ne more izvesti nikakršnega umika, prenosa ali druge transakcije vsaj do srede, 2. marca. Po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA je edina izjema od moratorija na izplačila za komitente, ki lahko za zagotovitev osnovnih dnevnih potreb dvignejo največ 100 evrov na dan.

Tudi madžarska centralna banka je za lokalno izpostavo podružnic Sberbanke danes uvedla dvodnevno zaprtje poslovalnic.

Sorodna novica Janša: Hranilne vloge državljanov v banki Sberbank so varne

Iz Banke Slovenije so danes sporočili, da je poslovanje Sberbanke v Sloveniji omejeno le še na kartično poslovanje, ostale storitve te banke začasno niso na voljo, poslovalnice pa so zaprte. Medtem iščejo rešitve, da bi zagotovili nemoteno poslovanje vsem njenim komitentom.

Sberbank Europe AG je v 100-odstotni lasti ruske matične družbe banke. Ima tudi hčerinske družbe v Bosni in Hercegovini, na Češkem, Madžarskem in v Srbiji, ki bi jih prizadel stečaj, vendar niso v pristojnosti ECB.

Norvežani umikajo naložbe v Rusiji

Norveški državni pokojninski sklad umika svoje naložbe iz Rusije, je v nedeljo sporočila vlada v Oslu. "Glede na razvoj razmer menimo, da se mora pokojninski sklad umakniti iz Rusije," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal norveški finančni minister Trygve Slagsvold Vedum. Danes pa je norveški državni energetski velikan Equinor sporočil, da bo ustavil svoje naložbe v Rusiji in se umaknil iz skupnih podjetij v tej državi. Equinor je imel konec lanskega leta v Rusiji, kjer od leta 2012 sodeluje z rusko naftno družbo Rosneft, za 1,2 milijarde dolarjev sredstev.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.