Predsednik vlade Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO/STA
Predsednik vlade Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO/STA

Premier Janez Janša je spomnil, da si je Slovenija v večletnem finančnem okviru in svežnju za okrevanje izpogajala 10,5 milijarde evrov, od tega približno 6,5 milijarde evrov nepovratnih sredstev. "Gre za največ sredstev, ki si jih je izpogajala kadar koli doslej za dodatni razvoj," je dejal.

S tem so naši državi zagotovljena sredstva za raziskave, razvoj, inovacije, digitalizacijo, izobraževanje in usposabljanje za poklice prihodnosti. "Na voljo imamo dovolj sredstev, da smo lahko zmagovalci tudi po krizi," je dejal Janša.

Zmagovalci tudi po krizi je tudi naslov vrha slovenskega gospodarstva, 15. po vrsti, ki ga Gospodarska zbornica Slovenije tokrat organizira virtualno.

Gorjup Janši: Pogrešamo podrobnejši načrt

Njen predsednik Boštjan Gorjup je omenil strategijo razvoja Slovenije do leta 2030, ki v ospredje postavlja kakovost življenja za vse. Pri vseh kazalnikih naj bi do tega leta prehiteli povprečje EU-ja, a danes smo pri večini malo nad 90 odstotki.

"Kar pogrešamo, je podrobnejši načrt zavez in ukrepov, s katerimi bomo ukrepali letos, drugo leto, leto zatem ... skratka, kaj bomo vsako leto posebej do leta 2030 spremenili in razvili, da bomo do konca desetletja res postali ena najbolj razvitih družb na svetu," je izzval predsednika vlade.

Da bi dosegli te cilje, bi morala biti naša povprečna rast BDP-ja na prebivalca in tudi produktivnosti za približno polovico višja od predvidene v nekdanji strategiji razvoja Slovenije. Janša je ob tem ugotovil, da je velik zaviralec razvoja pretirana birokracija.

Vlada je zato imenovala strateški svet za debirokratizacijo, ki je pripravil zajeten sveženj ukrepov za poenostavitev postopkov. Ti bodo na razvoj gospodarstva vplivali stimulativno, je dejal in spomnil na interventni zakon za odpravo ovir pri zagonu pomembnih investicij, na podlagi katerega je vlada v pogon spravila številne infrastrukturne projekte, ki so imeli zagotovljena sredstva, a so zaradi različnih birokratskih ovir leta in leta stali.

Poudaril je, da Slovenija ostaja stabilna in zaupanja vredna država. Vlada, ki se trudi, da bi čim prej uspešno premagali epidemijo, se izjemno trudi, da bi tudi v tem času ohranili razvojne potenciale slovenskega gospodarstva in slovenskega človeka sploh, je dejal.
Vrh se nadaljuje z okroglima mizama govorci na prvi razmišljajo o tem, zakaj je nekaterim v Sloveniji že uspelo prehiteti najrazvitejše in kaj se lahko od njih naučimo, na drugi pa bodo predstavili akcijski načrt za družbo trajnostnega razvoja. Svojo formulo uspeha bo predstavil tudi kolesar Tadej Pogačar.