Janša v Nemčiji krepi odnose med državama. Foto: BoBo
Janša v Nemčiji krepi odnose med državama. Foto: BoBo

Slovenski premier je s pogovori s predsednikom Deutsche Bahna začel dvodnevni obisk v Nemčiji, katerega vrhunec bo srečanje s kanclerko Angelo Merkel v sredo.

Prvi dan obiska je bil delovne narave in namenjen krepitvi gospodarskega sodelovanja, predvsem pregledu možnosti za nove nemške investicije v Sloveniji, so v ponedeljek sporočili iz kabineta premierja.

Vsebine današnjih pogovorov med Janšo in Grubejem niso razkrili, verjetno pa so se dotikali morebitne oživitve projekta logističnega holdinga, katerega ključni del je bila ravno družba Deutsche Bahn.

Janša upa, da projekt ni izgubljen
Že pred nekaj časa je Janša napovedal, da bo slovenska vlada poskušala iskati strateške partnerje za velika infrastrukturna vlaganja. Takrat je dejal, da je bila priložnost za oblikovanje logističnega holdinga z Deutsche Bahnom zamujena leta 2008, vendar sam upa, da ne dokončno.

Ideja o logističnemu holdingu, v katerega bi bile poleg Deutsche Bahna vključene še Luka Koper, Slovenske železnice in Intereuropa, izvira že iz časa prve Janševe vlade med letoma 2004 in 2008, vendar nato zaradi volitev leta 2008 ta projekt ni bil dokončan.

Oblikovanje logističnega holdinga je v času svojega mandata zagovarjal tudi premier Borut Pahor, vendar v drugi različici, tako da uradni pogovori z Deutsche Bahnom niso stekli, a je bil glede tega projekta dejaven nekdanji prvi mož nemških železnic Hartmunt Mehdorn. Vmes je v finančne težave zabredla Intereuropa in projekt logističnega holdinga je nato zamrl.

Iz premierjevega kabineta so v ponedeljek še sporočili, da je poleg poglobitve gospodarskega sodelovanja namen obiska v Nemčiji tudi krepitev prijateljskih odnosov in političnega dialoga med državama ter izmenjava pogledov o reformnih procesih ter aktualnih vprašanjih v EU-ju in širši mednarodni skupnosti.