Korak bliže logističnemu holdingu? Foto: BoBo
Korak bliže logističnemu holdingu? Foto: BoBo

Hartmut Mehdorn je premierju Borutu Pahorju predstavil gradivo za konferenco (ta je predvidena za 13. september na Brdu pri Kranju), ki bo predstavila zamisel o oblikovanju slovenskega logističnega holdinga. Po mnenju obeh je to, tako z vidika izkušenj drugih držav kot glede na možnosti Slovenije, optimalna rešitev za zagotovitev dolgoročne mednarodne konkurenčnosti Slovenskih železnic, Luke Koper in Intereurope, vključenih v logistični holding.

Na konferenci bodo tako podrobneje predstavili predlog, premier Pahor pa bo skupaj s prometnim ministrom Patrickom Vlačičem predstavil tudi termine strokovnih in političnih odločitev, potrebnih za končno odločitev o usodi logističnega holdinga.

Vodstvi Luke Koper in Intereurope proti holdingu?
Izhodišča za septembrsko konferenco so pripravljale štiri delovne skupine usmerjevalnega odbora, že v petek pa naj bi po pisanju današnjega Dela o prednostih in slabostih logističnega holdinga spregovorili člani nadzornih svetov Luke Koper in Intereurope. Večina nadzornikov, pa tudi uprav, omenjenih družb naj bi bila sicer odločno proti tako zamišljeni združitvi najpomembnejših slovenskih logističnih podjetij.

Oblikovanju logističnega holdinga nasprotujejo tudi sindikati v Luki Koper, Intereuropi in v sindikatu državnih organov. Po njihovem mnenju gre za eksperiment, ki ne bo prinesel nič pozitivnega.