Janša in Draghi sta se srečala po seji sveta ECB-ja. Foto: BoBo
Janša in Draghi sta se srečala po seji sveta ECB-ja. Foto: BoBo
Mario Draghi
Svet ECB-ja dvakrat letno zaseda zunaj Frankfurta, kjer je sedež osrednje finančne ustanove evrskega območja. Foto: BoBo

Slovenski premier se je po seji sveta ECB-ja na Brdu pri Kranju sešel z Mariem Draghijem, s katerim sta govorila o razmerah v območju evra in ukrepih, ki jih namerava Slovenija izvesti do konca leta, da bi izšla iz nevarnih voda.

Po besedah Janše ima Slovenija možnosti, da sama pride iz krize, a je za to potrebnih pet ukrepov - ureditev javnih financ in znižanje proračunskega primanjkljaja, stabilizacija bančnega sistema, resen pristop k prestrukturiranju državnega dela slovenskega gospodarstva, do konca leta pa je treba sprejeti tudi reformi trga dela in pokojninskega sistema.

"Vseh teh pet ukrepov Slovenijo zagotovo pripelje v varne vode, kjer bo naprej mogoče pluti z lastnimi jadri in brez strahu, da se bo kriza v Sloveniji nadaljevala," je povedal slovenskih premier.

Na vprašanje, koliko denarja bo morala država prihodnje leto nameniti za dokapitalizacije državnih bank in kako bi to lahko vplivalo na primanjkljaj, je Janša dejal, da te napovedi v tem trenutku ni mogoče dati.

"Lahko samo špekuliramo, tega pa ne želim. Najprej mora mehanizem, ki je bil v sredo potrjen v DZ-ju, začeti delovati in ko bomo očistili bilance, bomo videli, kakšno je dejansko stanje," je povedal premier in dejal, da bo treba sredstva za dokapitalizacije, če bodo nujna, pridobiti s privatizacijo.

Glede prestrukturiranja državnega dela slovenskega gospodarstva je Janša pojasnil, da je bil zato ustanovljen Slovenski državni holding. "To je tudi instrument, prek katerega bo mogoče izvesti nadaljnjo transparentno, pregledno privatizacijo tega premoženja," je povedal predsednik vlade.

Svet ECB-ja na današnjem zasedanju na Brdu pri Kranju ni znižal ključne obrestne mere za območje evra, ki tako ostaja na rekordno nizki ravni 0,75 odstotka. Predsednik ECB-ja Mario Draghi je na novinarski konferenci po zaključku zasedanja izpostavil trdno zavezo ohranjanju enotnosti denarne politike in dodal, da je evro nepovraten.
Svet ECB-ja zasedal v Sloveniji
Svet ECB-ja zasedal v Sloveniji