Model privatizacije NLB-ja je še neznanka. Foto: RTV SLO
Model privatizacije NLB-ja je še neznanka. Foto: RTV SLO
Andrej Bajuk
Finančni minister Andrej Bajuk vsebine pogajanj s KBC-jem ne želi razkriti. Foto: EPA
Banka KBC
KBC je 34-odstotni lastnik NLB-ja. Foto: RTV SLO

Vlada na današnji seji še ne bo obravnavala nadaljnje privatizacije NLB-ja. Čeprav so delovne skupine za pripravo predlogov privatizacije gospodarskih družb že končale svoje delo, se vlada še ni opredelila do nobenega predloga.

"Državni delež v NLB-ju ni edini, skoraj enako velik delež ima tuji partner, KBC. Zato je razumljivo, da želimo korake uskladiti s partnerjem in ne želimo potez, ki ne bi bile dogovorjene, saj gre za velik vložek tujega partnerja. Pogajanja še potekajo, optimistično pa lahko rečem, da se stališča zbližujejo," je pojasnil Janša.

Obisk predsednika uprave banke KBC
V sredo je v Ljubljano prispel predsednik uprave banke KBC Andre Bergen. Sešel naj bi se s predstavniki EBRD-ja, ki se mu izteka moratorij za prodajo petodstotnega deleža v NLB-ju.

Glede obiska so vsi vpleteni zaviti v molk. Na NLB-ju so se izgovorili, da obisk predsednika uprave KBC-ja Bergna glede organizacije ni v njihovi pristojnosti, pogovorov pa ne komentirajo. O pogajanjih tudi v KBC-ju in EBRD-ju podrobneje ne želijo govoriti. V KBC-ju so povedali, da so s slovensko vlado sredi pogajanj, zato v tem trenutku ne želijo dajati prenagljenih izjav ali komentirati raznovrstnih govoric, ki krožijo o tem. Tudi na finančnem ministrstvu vsebine pogajanj ne razkrivajo.

Privatizacija NLB-ja še neznanka
Vlada se bo o usodi lastniške strukture NLB-ja odločala na podlagi predloga skupine za privatizacijo NLB-ja, ki ga je pripravila konec leta 2005, ko se je iztekel tudi moratorij na povečanje zdaj 34-odstotnega deleža KBC-ja v NLB-ju. KBC je v lastniško strukturo največje banke v Sloveniji vstopil leta 2002.

Država ima skupaj s paradržavnimi skladi v NLB-ju še približno 45-odstotni delež, EBRD pa ima v lasti pet odstotkov banke.